Auteur:

Gepubliceerd op: 22-02-2024

Belangrijke publieke en private diensten zijn de laatste jaren flink gedigitaliseerd, met gesloten fysieke kantoren en meer focus op afspraken. Hierbij zijn de behoeften van gebruikers, vooral kwetsbare, vaak over het hoofd gezien. Lokale ambtenaren die deze diensten verlenen, ervaren een groeiende werkdruk en stuiten zelf op problemen met ontoegankelijke diensten. Burgers klagen dat de overheid haar menselijke gezicht verliest, waardoor zowel gebruikers als medewerkers zich verwaarloosd voelen. Daarnaast blijft het probleem van non-take up (niet-gebruik) van rechten bestaan, terwijl we weten dat het loont om het toekenningsproces van deze rechten te verbeteren door drempels weg te nemen.

Daarom wil de VVSG samen met lokale besturen innovatieve manieren ontwikkelen om de dienstverlening persoonlijker te maken, met een nadruk op individuele behoeften en een efficiëntere toekenning van rechten. In de komende maanden zal VVSG vijf lokale besturen begeleiden met methodes die de gebruiker centraal stellen. We gaan gezamenlijk op zoek naar alternatieven voor traditionele communicatie en het aanbieden van one-stop services. Tegelijkertijd willen we via deze aanpak signalen opvangen die kunnen helpen bij het beter behartigen van de belangen van onze leden. Zo slaan we twee vliegen in één klap.

Iets voor jou? Op maandag 25 maart trappen we dit project af voor alle geïnteresseerden. Lees de volledige projectroproep en schrijf je in.

 

Werner De Wael