Auteur:

Gepubliceerd op: 22-08-2023

Sinds 2021 heeft Vlaanderen een nieuw Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen. Dat decreet houdt een aantal bijgestelde verplichtingen voor lokale geloofsgemeenschappen in. Daarnaast staan lokale geloofsgemeenschappen dagelijks voor heel wat maatschappelijke uitdagingen. Dit professionaliseringstraject, dat wordt aangeboden door de Thomas More hogeschool, ondersteunt geloofsgemeenschappen in het naleven van de verplichtingen uit het Erkenningsdecreet en het invullen van hun maatschappelijke rol.

 

Doelgroep

De doelgroep van dit professionaliseringstraject zijn geëngageerde personen binnen een erkende of erkenningszoekende geloofsgemeenschap. De opleiding is heel praktisch opgevat. Het traject bestaat uit een juridische, administratieve, communicatieve en maatschappelijke module. Het is de bedoeling dat cursisten met de aangereikte vaardigheden meteen aan de slag kunnen in hun eigen geloofsgemeenschap en op die manier de werking ervan versterken. Het aanbod geldt voor alle geloofsgemeenschappen van alle erediensten.

 

Praktisch

Het professionaliseringstraject werd uitgewerkt in de vorm van een postgraduaat. Cursisten krijgen, na het volbrengen van de opleiding, dit als certificaat. De volledige opleiding bestaat uit 30 studiepunten en wordt verspreid over twee academiejaren: oktober 2023 tot en met april 2024; en oktober 2024 tot en met april 2025. De lesmomenten zijn een combinatie van ‘on campus’ in Mechelen, zelfstudie, en online lessen. Hiermee wordt zoveel mogelijk tegemoet gekomen aan de noden van cursisten die dit moeten combineren met andere engagementen. Dankzij de steun van de Vlaamse overheid bedraagt de inschrijvingskost per academiejaar €100. De opleiding is uniek in Vlaanderen.

 

Men zegge het voort!

We hopen te kunnen rekenen op de steun van de lokale besturen om dit opleidingsaanbod in de kijker te zetten bij de lokale geloofsgemeenschappen. Dat kan via de eigen vertrouwde communicatiekanalen of door potentieel geïnteresseerden rechtstreeks te benaderen.

 

Contact

Alle verdere info vind je op de website van Thomas More.

Bij interesse of in het geval er vragen zijn, kan contact worden opgenomen met de opleidingscoördinator van Thomas More.

  • Sofian El Bouazati
  • 0486 88 81 68
  • sofian.elbouazati@thomasmore.be
Maarten De Waele