Gepubliceerd op: 11-05-2020

Rond circulaire economie is er vandaag al heel wat gaande in Vlaanderen. Er worden ongelooflijke projecten opgestart die circulaire economie stimuleren in steden en gemeenten. Dit vernieuwend systeem is dan ook erg belangrijk voor onze toekomstige samenleving.

De VVSG lanceert een praktijkendatabank met inspirerende circulaire projecten in Vlaanderen, om zo verandering mee in gang te zetten. Andere gemeenten, steden of intercommunales kunnen zo ideeën oppikken en ook mee bouwen aan een duurzame toekomst.

In de praktijkendatabank vind je diverse circulaire projecten. Het gaat van kleinere projecten, die als opstap en eerste kennismaking kunnen dienen, tot structurele projecten die men verankert in een stad of gemeente. Denk maar aan openbare verlichting die volledig afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Of nieuwe woonontwikkelingen die volledig vanuit circulaire principes worden opgebouwd zoals ZAWENT en circulair Zuid. Stuk voor stuk verbluffende projecten die ook nog eens op een duurzame manier worden opgezet door partnerschappen aan te gaan.

In de databank kom je, naast algemene informatie over het project, ook meer te weten over de nodige budgetten, personeel en de valkuilen en succesfactoren die het project heeft gekend.
Op die manier krijg je een direct beeld van de stappen die je als lokaal bestuur moet ondernemen om een (gelijkaardig) project op te zetten.

Verdient een circulair project in jouw gemeente, stad of intercommunale meer aandacht? Neem dan zeker contact op met elke.detaeye@vvsg.be.

Wil je je verdiepen in circulaire economie en hoe je hier als gemeente aan kan werken? Lees dan de publicatie 'Lokaal en circulair werken aan de toekomst' of volg de webinar 'Boekvoorstelling: circulaire economie' op 28 mei 2020.