Auteur:

Gepubliceerd op: 19-05-2022

Padel is een sport die recent een snelle groei doormaakt. Bewegen is goed, maar soms brengt sport vormen van hinder voor omwonenden met zich mee. Bij padel is geluid de meest voorkomende vorm van hinder. 

Heel wat Vlaamse parlementsleden zijn dan ook bezorgd over een goede inplanting van de padelvelden. Er werd een resolutie in het Vlaams parlement aangenomen die oproept gemeenten beter te ondersteunen. In opvolging daarvan werd half mei 2022 een hoorzitting in het Vlaams parlement over de padelsport georganiseerd. 

De VVSG gaf daarbij aan dat het lokale niveau het juiste bestuursniveau is om over de inplanting van padelvelden te oordelen. We moeten daarbij kunnen vertrouwen op de informatie die inzichtelijk maakt wat de concrete (geluids)impact is. Zo kunnen gemeenten een goede afweging maken tussen de verschillende belangen.  

De gemeenten zijn echter géén vragende partij voor bijkomende regelgeving. We vroegen dus niet om de omvorming van een tennisveld naar een padelveld vergunningsplichtig te maken of voor de opname van padel als hinderlijke inrichting op de Vlaremlijst. 

We wezen wél op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer en de noodzaak tot dialoog tussen die initiatiefnemer en de buurt, waarbij de gemeente een bemiddelende rol kan spelen. 

Op de hoorzitting werd tevens verteld dat de koepelvereniging Tennis Vlaanderen en de Vlaamse overheid samen werken aan een 'code van goede praktijk'. Die code zal eerstdaags aan de gemeenten ter beschikking worden gesteld. Op dit moment bestaat er al een Handleiding van het departement Omgeving. De VVSG vroeg om deze 'code van goede praktijk' voorafgaandelijk ook al eens voor te leggen aan een aantal gemeenten, om zo na te gaan of de tekst beanwoordt aan de noden op het terrein.  

 

Xavier Buijs