Auteur:

Gepubliceerd op: 14-07-2023

Repowering van windturbines houdt in dat oudere, kleinere windturbines vervangen worden door nieuwere, hogere exemplaren. Op die manier kan in hetzelfde windpark meer groene stroom geproduceerd worden, in een aantal gevallen tot vier keer meer. Vandaag zijn de windturbines op de markt immers veel krachtiger dan 20 jaar geleden. Zeker omdat deze oudere locaties meestal ook de beste windcondities hebben, biedt een dergelijke repowering een grote opportuniteit. 

Het Departement Omgeving is op zoek naar voorbeeldprojecten van bestaande windturbineparken (minimaal 15 jaar oud) die op korte termijn in aanmerking komen voor een repowering. De Vlaamse overheid wil klaar staan om het vergunningentraject voor toekomstige repoweringsprojecten zo optimaal mogelijk te laten verlopen, maar heeft op dit moment nog weinig ervaring met deze complexe dossiers. De komende jaren wordt een sterke toename van repoweringsprojecten verwacht, vandaar de zoektocht naar piloten. Op basis daarvan wil de Vlaamse overheid de drempels in kaart brengen en wegwerken voor een versnelde, efficiënte toekomstige uitrol. 

Naast ontwikkelaars van windturbineprojecten kunnen ook lokale besturen op wiens grondgebied een mogelijk complex repoweringsproject voorkomt, projecten aandragen. 

De oproep staat open tot uiterlijk 31 augustus 2023. In september worden de projectcases geselecteerd. 

Meer info op de website van Vlaanderen Departement Omgeving.

 

Maarten Tavernier