Auteur:

Gepubliceerd op: 03-02-2022

Wil jouw stad of gemeenten aan de slag met een coöperatief woonproject?

Tot 16 mei kan een stad of gemeente zich kandidaat stellen om deel te nemen aan het leertraject coöperatieve woonprojecten dat agentschap Wonen-Vlaanderen en het departement Omgeving samen opzetten. In dit leertraject willen ze in vijf lokale proeftuinen deskundige begeleiding aanbieden, afgestemd op de concrete noden. Na selectie krijgt de gemeente een begeleidingstraject op maat, vergaart ze kostbare kennis en ervaring en creëer je een maatschappelijke meerwaarde voor je gemeente in de vorm van een kwalitatief coöperatief woonproject. 

Enkel steden en gemeenten kunnen ingaan op deze oproep. Een essentiële voorwaarde om te kunnen deelnemen is dat de stad of gemeente één of meerdere concrete sites (bebouwd of onbebouwd) kan aanbrengen voor een coöperatief woonproject.

Deelname aan het leertraject vergt het  engagement van de gemeente om een personeelslid tijd en ruimte te geven om de proeftuin te trekken en het lokale project op te volgen, om deel te nemen aan de overlegmomenten in het leertraject, …

Het coöperatief woonmodel staat in Vlaanderen nog in zijn kinderschoenen. Wil jouw gemeente een pionier zijn en dit innovatief woonmodel mee helpen op de kaart te zetten? Stel je dan kandidaat vóór 16 mei 2022.

Meer info

Op 8 maart 2022 organiseren Agentschap Wonen Vlaanderen en departement Ruimte een informatiemoment in Brussel van 9.30 u tot 12.30 u. Tijdens dit infomoment is er ook tijd voor vragen. Inschrijven voor dit informatiemoment kan op deze webpagina van departement ruimte.

Alle informatie over deze oproep en hoe een gemeente zich kandidaar kan stellen  is na te lezen op https://omgeving.vlaanderen.be/cooperatieve-woonprojecten

Meer achtergrond informatie over het coöperatief woonmodel vind je ook op de website van VVSG:

Joris Deleenheer