Auteur:

Gepubliceerd op: 08-06-2022

Nog tot 1 november 2022 kan uw gemeente/stad subsidies aanvragen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolroutes op gemeentewegen. Daarom geven we graag een beknopt overzicht.

Subsidie veilige schoolroutes

U kunt als gemeente een subsidie aanvragen voor projecten die de verkeersveiligheid van schoolroutes op gemeentewegen verbeteren. De subsidie is gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele maatregelen.
Maatregelen die u wil uitvoeren op gewestwegen of op kruispunten van een gemeente- met een gewestweg komen niet in aanmerking voor deze subsidie.

Schoolroute

Een schoolroute:

  • ligt op het grondgebied van de gemeente.
  • eindigt waar de schoolomgeving van de school begint (zelfs al is die schoolomgeving niet aangevraagd voor de subsidie in het kader van het verbeteren van de verkeersveiligheid van de schoolomgeving).
    • de schoolroute ligt buiten een straal van 100 meter rond een schooltoegang, of voorbij het eerste kruispunt aan beide zijden als dat verder ligt dan 100 meter.
  • wordt gebruikt door verschillende scholieren, te voet of met de (brom)fiets op het woon-schooltraject, tijdens de uren die voorafgaan aan de opening van de school of scholen en/of die volgen op de sluiting van de school of scholen.
    • De keuze van de schoolroute(s) moet gemotiveerd worden.

Een schoolroute kan verschillende schoolomgevingen bedienen en een schoolomgeving kan op zijn beurt aansluiten op verschillende schoolroutes.

Aanvrager

De gemeente vraagt de subsidie aan en is opdrachtgever voor de projecten.

Projecten die in aanmerking komen

  • De projecten liggen langs een schoolroute.
  • De focus ligt op het veiliger maken van de schoolroute voor kwetsbare weggebruikers.

De projecten moeten worden uitgevoerd binnen de 12 maanden nà de dag van beslissing tot toekenning van de subsidie.

Raadpleeg zeker de Fietssubsidiewijzer. Zo ontdekt u welke subsidie u voor de aanleg van fietsinfrastructuren kunt aanvragen.

De subsidies worden niet toegekend voor grotere herinrichtingsprojecten (zoals bedoeld in artikel 29 van het decreet van 26 april 2019 betreffende de basisbereikbaarheid): denk aan werken om fietspaden op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk aan te leggen of te herwerken. Markeringen en signalisatie bij die projecten komen wel in aanmerking.

Meer info

Voor meer info over de subsidiabele kosten, de aanvraagprocedure, subsidiebedragen ed. verwijzen we u graag door naar de website van de Vlaamse Overheid.

Bij onduidelijkheden kan u steeds contact opnemen met de medewerkers van het Gemeentelijk Ondersteuningsplatform Vervoerregiowerking.

Guido Vaganée - guido.vaganee@vvsg.be

Michiel Apers - michiel.apers@vvsg.be

 

Michiel Apers