Auteur:

Gepubliceerd op: 01-09-2023

VIPA lanceert een elfde oproep voor klimaatsubsidies van zorg- en welzijnsvoorzieningen. Ook kinderopvangvoorzieningen kunnen tot 2 oktober 2023 subsidies aanvragen, voor maatregelen die uit de gratis energiescan kwamen.

Nog geen gratis energiescan laten uitvoeren? Dat kan nog steeds! Vraag je energiescan aan via de website van het Vlaams EnergieBedrijf (VEB/Terra). Meer info over de klimaatsubsidies lees je op de website van VIPA.

Elke zorglocatie (behalve een privéwoning) komt in aanmerking voor klimaatsubsidies. Je kan deze klimaatsubsidies gebruiken om energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren. Het VIPA voorziet deze subsidies om samen tot een energie-efficiënt gebouw te komen en om zo de toekomstige energiekost te reduceren.

Hiervoor laat je eerst een gratis energiescan uitvoeren door VIPA. Ervaren energiespecialisten bekijken daarbij hoe jouw gebouw energie-efficiënter kan worden. De energiescan is gratis voor voorzieningen die alle maatregelen uitvoeren die zichzelf binnen de vijf jaar terugverdienen. Ervaring leert dat dit kleine maatregelen zijn die meestal door de eigen technische dienst kunnen uitgevoerd worden. Voor maatregelen met een terugverdientijd van langer dan vijf jaar, kan je bij VIPA subsidies aanvragen: denk o.a. aan stookplaatsrenovatie of muurisolatie. De subsidie bedraagt 60% met een maximum toelage van € 500.000! VIPA vraagt dat het gebouw nog minstens 25 jaar in gebruik blijft en dat maatregelen binnen de vijf jaar worden uitgevoerd.

Kurt Schoonbaert