Auteur:

Gepubliceerd op: 20-03-2024

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) lanceert een twaalfde oproep voor klimaatsubsidies voor energiebesparende maatregelen in zorgvoorzieningen. Ook kinderopvangvoorzieningen kunnen tot 19 april 2024 subsidies aanvragen voor maatregelen die uit de gratis energiescan kwamen.

Nog geen gratis energiescan laten uitvoeren? Dat kan nog steeds! Vraag je energiescan aan via de website van het Vlaams EnergieBedrijf (VEB/Terra).

Elke zorglocatie (behalve een privéwoning) komt in aanmerking voor klimaatsubsidies. Je kan deze klimaatsubsidies gebruiken om energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren. Het VIPA voorziet deze subsidies om samen tot een energie-efficiënt gebouw te komen en om zo de toekomstige energiekost te reduceren.

Voor een energiezuiniger gebouw kun je eerst een gratis energiescan laten uitvoeren door het VIPA. Tijdens deze scan bekijken ervaren energiespecialisten hoe jouw gebouw efficiënter met energie kan omgaan. De energiescan is gratis voor voorzieningen die alle maatregelen uitvoeren die zichzelf binnen de vijf jaar terugverdienen. Vaak gaat het hierbij om kleine maatregelen die de eigen technische dienst kan uitvoeren.

Voor maatregelen met een terugverdientijd van meer dan vijf jaar kun je bij het VIPA subsidies aanvragen. Denk hierbij aan het vervangen van buitenschrijnwerk en ramen, het aanbrengen van gevel- of dakisolatie, of het plaatsen van efficiëntere verwarmings- en sanitaire warmwatersystemen. Je kunt tot 25% tot 70% van je investering terugbetaald krijgen. Let op: het VIPA vereist dat het gebouw nog minstens 25 jaar in gebruik blijft en dat de maatregelen binnen vijf jaar worden uitgevoerd.

 

Vragen?

 

2024: nog meer subsidiemogelijkheden

Dit jaar is een unieke kans om je energiebesparende ingrepen in zorginfrastructuur te financieren.

  • De komende weken lanceert VIPA nog een tweede oproep (REPowerEU) waarbij je Europese subsidies kan krijgen voor PV-panelen (zonnepanelen), aanpassing van je verlichting (relighting) en andere maatregelen waarvoor tot nu toe geen VIPA-subsidies beschikbaar waren. 
  • Daarnaast kan je binnenkort ook een renteloze lening aanvragen voor klimaatmaatregelen. 
  • Bereid je alvast voor op de verschillende oproepen die VIPA dit jaar zal lanceren en lees waarin deze oproepen verschillen van elkaar.
Kurt Schoonbaert