Beeld rapport "Eenzaamheid op de lokale agenda"

Auteur:

Gepubliceerd op: 13-06-2023

Van 12 tot 18 juni 2023 loopt de Loneliness Awareness Week, waarin internationaal aandacht wordt gevraagd voor de aanpak van eenzaamheid.

In samenwerking met de VVSG bracht het Society and Ageing Research Lab van de Vrije Universiteit Brussel in 2021 in kaart in welke mate de lokale besturen in Vlaanderen actief zijn om eenzaamheid in hun gemeente tegen te gaan. De hoge responsgraad (233 op 300 gemeenten en steden) toont aan dat lokale besturen dit heel belangrijk vinden en het thema dus op hun lokale agenda hebben geplaatst. 

77 procent van de lokale besturen kadert de eenzaamheidsaanpak in de doelstelling om zorgzame buurten tot stand te brengen in hun gemeente of stad. Daarnaast zijn er vaak ook nog andere initiatieven, zoals bijvoorbeeld huisbezoeken afleggen, eenzaamheid detecteren en aanpakken via allerhande meldpunten, ontmoeting tot stand brengen, psychosociale ondersteuning bieden, buddywerking organiseren, praktische ondersteuning geven…

Een one pager geeft de grote lijnen van de onderzoeksbevindingen weer, die in het bijbehorende onderzoeksrapport verder worden uitgediept.

Recent sloegen ook KU Leuven/HIVA, Thomas More en VUB/SARLab de handen in elkaar om in het onderzoeksproject A Lonely Planet verder uit te zoeken hoe eenzaamheid vanuit een buurtgericht perspectief best kan worden aangepakt.

Uitgangspunt zijn drie kennishiaten vandaag: de relatie tussen eenzaamheid en de buurt, de nood om eenzaamheid te onderzoeken bij alle leeftijden en niet enkel bij ouderen bijvoorbeeld en een beter inzicht in de verschillende vormen van eenzaamheid. Er worden drie onderzoeksvragen formuleerd: welke buurtkenmerken hangen samen met eenzaamheid, hoe wordt deze relatie verklaard en welke buurtgerichte praktijken zijn effectief om eenzaamheid te voorkomen of te remediëren?

Het onderzoeksproject loopt vier jaar (december 2022 – december 2026). De VVSG maakt deel uit van de Adviescommissie die het onderzoek flankeert.

In de juni-editie van Lokaal zetten we alvast de praktijkontwikkeling ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’ in Brugge in de kijker: één van de praktijken op lokaal niveau die duidelijk effect ressorteren.

Meer info

Dany Dewulf, stafmedewerker Inclusie en vermaatschappelijking van zorg - dany.dewulf@vvsg.be
Onderzoeksgroep SARLab - sarah.dury@vub.be, lise.switsers@vub.be, bram.taverniers@vub.be - www.sarlab.be

Dany Dewulf