Auteur:

Gepubliceerd op: 06-07-2022

Sinds 2016 gaat Mooimakers samen met de lokale besturen de strijd aan tegen zwerfvuil en sluikstort. De huidige samenwerkingsovereenkomst met het verpakkend bedrijfsleven loopt eind dit jaar af en het is onduidelijk of die zal verlengd worden. De continuïteit van het ondersteuningsaanbod voor lokale besturen is dus niet verzekerd.

Verschillende lokale besturen stellen vragen aan VVSG op welke ondersteuning ze in 2023 kunnen rekenen via Mooimakers. Dit gaat onder andere over financiële steun voor lokale projecten in de strijd tegen zwerfvuil, beleidsondersteuning, verdeling van opruimmateriaal,… Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stelde in april 2022 al de vraag aan Fost Plus om de huidige overeenkomst met het bedrijfsleven voor de financiering van Mooimakers met minstens één jaar te verlengen, maar vooralsnog kwam daarop geen positief antwoord. Momenteel is er immers ook discussie over de manier waarop de kosten voor het opruimen van zwerfvuil moeten doorgerekend worden aan de producenten.

Mooimakers is het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort. Voor de periode 2016 tot en met 2022 sloot het Vlaams Gewest een overeenkomst af over de financiering met de verpakkingsproducenten, vertegenwoordigd door Fost Plus, Fevia en Comeos. De voorbije jaren heeft Mooimakers heel wat lokale besturen ondersteund met onder meer expertise, begeleiding en subsidies. Uit een recente bevraging blijkt ook dat zij tevreden zijn over de realisaties.

Piet Coopman