Auteur:

Gepubliceerd op: 27-02-2023

Een langetermijnvisie helpt om keuzes te maken en prioriteiten te stellen voor het kernpatrimonium. Je kan zo ook bekijken hoe je publieke functies kan combineren met toekomstbestendig verbouwen of bepaalde gebouwen afstoten. In het strategisch vastgoedplan staat ook hoe je het patrimonium klimaatneutraal kan maken, op de meest kostenefficiënte manier.  Het was al even aangekondigd, maar de expertise en aanpak die binnen het project “Sure2050” werd opgebouwd is nu ook beschikbaar via een extra ondersteuningsaanbod bij het VEB.

De aanpak binnen het raamcontract is gebaseerd op een best practice model voor vastgoedmanagement en vertrekt vanuit drie niveaus:

  • Strategisch: beleid op patrimoniumniveau: strategisch vastgoedbeleid en portefeuillemanagement
  • Tactisch: management op gebouw/site niveau: afstemmen vastgoed op behoeften van de gebruikers
  • Operationeel: beheer op gebouw niveau: technisch en facilitair beheer evenals vastgoedadministratie

Het raamcontract vastgoedstrategie is modulair opgebouwd volgens bovenstaande drie niveaus. Door de modulaire opbouw van het raamcontract kan op verschillende fases ingestapt worden, je kan dus bv. verder bouwen op al uitgevoerde studies. Anderzijds laat het ook toe om de opdracht op te delen (scope) en te plannen binnen een bepaalde tijdsperiode.

Op deze vastgoedstrategie pagina van het VEB vind je alvast meer informatie over dit aanbod of kan je meteen de ondersteuning aanvragen. Twijfel je nog of dit aanbod iets voor jou of jouw gemeente is?  Schrijf je dan in voor het info webinar van 27 april.  

Neem intussen ook zeker een kijkje op het online leerplatform, waarmee je ook zelf stap voor stap aan de slag kan gaan met het opstellen van een strategisch vastgoedplan

 

Kris Moonen