Auteur:

Gepubliceerd op: 03-03-2023

De Vlaamse regering voorziet 33 miljoen euro om in totaal 3.000 bestaande vergunde plaatsen kinderopvang van baby’s en peuters om te schakelen naar inkomensgerelateerde plaatsen. Het gaat over plaatsen groepsopvang die vandaag al de basissubsidie krijgen (de zogenaamde T1-plaatsen) of tegen 31 maart 2023 een T1-subsidiebelofte op zak hebben. De oproep naar bestaande voorzieningen die mogelijks interesse hebben in de omschakeling en in de T2-subsidie werd recent gelanceerd. Voorzieningen kunnen tot 31 maart 2023 een aanvraag indienen. Voor de steden Antwerpen en Gent volgt er later nog een aparte oproep.

Vlaanderen vraagt dat deze voorzieningen, om in aanmerking te komen voor de T2-subsidie aan volgende voorwaarden voldoen: (1) met kinderbegeleiders in werknemersstatuut werken en (2) een rechtspersoonlijkheid hebben.


Rangschikking en voorrang

De voorzieningen die een aanvraag indienen zullen (binnen elk van de groepen, zijnde groep 1 - met absolute voorrang, groep 2 - met gewone voorrang en groep 3 - zonder voorrang) gerangschikt worden op basis van de startdatum van de opvanglocatie.

De voorzieningen met de oudste startdatum komen eerst aan bod voor de subsidie.
Er is absolute voorrang voor locaties waar een zogenaamde IKT-mix is. Dit zijn locaties waar nu al een deel van de plaatsen inkomensgerelateerd is (en eventueel T2-subsidie krijgt) en een deel niet. Locaties waar nu voor maximaal 75% van de plaatsen inkomenstarief wordt toegepast krijgen absolute voorrang om al hun plaatsen om te schakelen naar T2-subsidie en volledig inkomensgerelateerd te werken.

Gewone voorrang is er voor locaties waar men voor alle plaatsen een vrije prijs toepast.
Geen voorrang (maar zij komen wel nog in aanmerking voor omschakeling als er onvoldoende vragen zijn vanuit de groepen met absolute voorrang en gewone voorrang) is er voor locaties waar alle plaatsen inkomensgerelateerd worden aangeboden, zonder dat men voor alle plaatsen de T2-subsidie krijgt of waar men een IKT-mix heeft en specifiek voor meer dan 75% van de plaatsen het inkomenstarief toepast.

Nieuwe plaatsen die nog geen vergunning hebben of nog niet opgestart zijn of waarvoor de organisator nog geen T1-subsidie of subsidiebelofte heeft komen niet in aanmerking. Ook plaatsen gezinsopvang en groepsopvang samenwerkende onthaalouders komen niet in aanmerking.
 

Rol lokale besturen

Met deze middelen voor omschakeling van bestaande kinderopvang wil Vlaanderen vooral de leefbaarheid van bestaande organisatoren verhogen en dus niet persé een voldoende spreiding garanderen van de IKT-plaatsen. Iets wat in de meeste andere oproepen tot uitbreiding of omschakeling van het aantal plaatsen wel bepalend was voor de selectie van wie uiteindelijk de subsidie kreeg. En waarbij dus ook aan lokale besturen een advies met een score bij de verschillende aanvragen werd gevraagd. In deze oproep tot omschakeling kan een lokaal bestuur dus geen dergelijk advies op basis van criteria geven, ook omdat er geen voorafgaandelijke verdeling is van de middelen per gemeente. 

Welke rol heeft het lokaal bestuur dan wel? Voorzieningen die een aanvraag indienen moeten het lokaal bestuur informeren over hun aanvraag en dat ten laatste op 31 maart 2023. Doen ze dit niet, dan wordt hun aanvraag uitgesloten.

Als lokaal bestuur kan je over de aanvraag tot omschakeling een negatief advies geven. En dat om twee redenen:

  • je kan aantonen dat er in jouw gemeente geen nood is aan extra plaatsen met inkomenstarief of
  • de voorziening weigert mee te werken aan het lokaal loket kinderopvang, ondanks herhaaldelijk verzoek van het loket

Als je als lokaal bestuur om die reden een negatief advies wil geven, dan onderbouw je dit natuurlijk zorgvuldig met informatie van het lokaal loket. Het negatief advies moet voldoen aan het zorgvuldigheidsbeginsel en ook omstandig gemotiveerd en geobjectiveerd zijn. Opgroeien beoordeelt deze motivering van het lokaal bestuur om te beslissen of de aanvraag wordt uitgesloten of niet.

Het lokaal bestuur maakt één advies per gemeente (dus niet per aanvraag van een organisator). Het advies moet Opgroeien bereiken uiterlijk 30 april 2023 via mail.

Ann Lobijn