Foto van man die surft op nieuwe website lokaal energie- en klimaatbeleid

Auteur:

Gepubliceerd op: 22-08-2023

Het is zover! De nieuwe website lokaal energie- en klimaatbeleid is op Vlaanderen.be verschenen. Net zoals op de VVSG-website vind je ook hier tonnen informatie rond lokaal energie- en klimaatbeleid. De nieuwe website werd in het leven geroepen door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) en het Departement Omgeving (dOMG) en richt zich specifiek op lokale besturen in Vlaanderen. Beide entiteiten werken samen om steden en gemeenten te helpen in het faciliteren van hun lokaal energie- en klimaatbeleid door alle relevante informatie hieromtrent te bundelen op een centrale plaats. Deze website vervangt de website Burgemeestersconvenant.be.

Op de nieuwe website is heel wat informatie terug te vinden: van CO2-inventarissen voor gemeenten en steden i.h.k.v. het Burgemeestersconvenant, een overzicht van data en tools relevant voor lokaal klimaatmitigatiebeleid, tot informatie over hoe een stad of gemeente klimaatbestendig in te richten. Aangezien de website zowel op klimaatmitigatie als klimaatadaptatie focust kunnen de lokale besturen op dit centraal punt terecht voor de nodige info. Meer nog, lokale besturen kunnen de data en tools gebruiken om er zelf mee aan de slag te gaan.

Sinds kort zijn ook de gemeentelijke CO2-inventarissen van 2021 gepubliceerd op deze website, alsook de open dataset ‘voertuigkilometers inclusief Vlaamse groei’ waarin voertuigkilometers (per weg- en voertuigtype) per gemeente voor de jaren 2011 t.e.m. 2021 opgenomen zijn. Meer info op de nieuwe website lokaal energie- en klimaatbeleid.

Anneleen Tilburgh