Auteur:

Gepubliceerd op: 21-12-2022

Het European Urban Initiative (EUI) opende haar eerste oproep tot het indienen van projectvoorstellen en richt zich tot innovatieve projecten die de principes van de New European Bauhaus toepassen. Projecten kunnen tot maximaal € 5 miljoen EFRO-cofinanciering ontvangen en de uitvoering van het project dient te gebeuren binnen een periode van maximaal 3,5 jaar. Steden of gemeenten die alleen of in samenwerkingsverband meer dan 50.000 inwoners vertegenwoordigen komen in aanmerking. De oproep loopt tot 19 januari 2023. 

Voorstellen dienen aan te sluiten bij één van de volgende vier thema’s:

  • Bouwen en renoveren met aandacht voor circulariteit en CO2-neutraliteit
  • Behoud en transformatie van cultureel erfgoed
  • Gebouwen aanpassen en transformeren voor betaalbare huisvestingsoplossingen
  • Stedelijke ruimten regenereren

 

De Shared Green Deal biedt lokale en regionale overheden en non-profitorganisaties de mogelijkheid om samen te werken om sociale experimenten uit te voeren rond zes prioritaire Green Deal-onderwerpen: schone energie, circulaire economie, efficiënte renovaties, duurzame mobiliteit, duurzame voeding en behoud van de biodiversiteit. 

Geselecteerde projecten kunnen tot € 22.000 financiële steun krijgen om een lokaal sociaal experiment gedurende een jaar lang uit te voeren. In totaal zullen 24 Europese locaties worden geselecteerd om de sociale experimenten uit te voeren (4 locaties per onderwerp). 
Aanmelden kan tot 31 januari.

 

Projectideeën kan je ook steeds aanmelden via het aanmeldloket voor klimaatsubsidies van Netwerk Klimaat.

Leen Van der Meeren