Auteur:

Gepubliceerd op: 12-10-2023

Op vrijdag 13 oktober lanceren de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) samen met Mentes, Vlaams Welzijnsverbond, Ferm, I-mens en Felies het gloednieuwe en gratis videoplatform voor en door de kinderopvang:  BlinkTV. BlinkTV wil (toekomstige) kinderbegeleiders en iedereen die in de kinderopvang werkt inspireren en tegelijk een positief en realistisch beeld geven van de kinderopvang. De sector verenigde zich voor de realisatie van het platform. 

 “We moeten aan de buitenwereld tonen hoeveel inspirerende en mooie dingen er gebeuren in de kinderopvang, dagelijks. We willen de kinderbegeleiders en iedereen die hard werkt in de kinderopvang een hart onder de riem steken. We delen al de mooie voorbeelden van mensen die dag in dag uit het beste van zich geven met de wereld.  En eigenlijk zouden we nog 100den uitblinker filmpjes extra kunnen en moeten maken.” Mieke Daems, Directeur Mentes. 
 

Aanzetten tot reflectie over kwaliteit 

Met BlinkTV willen we (toekomstige) kinderbegeleiders en iedereen die in de kinderopvang werkt inspireren, uitdagen, waarderen en aanzetten tot reflectie om zo de kwaliteit nog meer te verhogen. Kwaliteitsvolle kinderopvang vraagt professionele kinderbegeleiders en medewerkers die levenslang leren en ontwikkelen. ‘Met BlinkTV zetten we hier verder op in. Via de filmpjes willen we de sector inspireren en iedereen uitdagen om kritisch naar je eigen opvang, jezelf, en de noden van kinderen te blijven kijken. Voor verantwoordelijken, pedagogisch coaches, mentoren, leerkrachten en docenten biedt BlinkTV waardevol beeldmateriaal dat ze kunnen inzetten tijdens coaching, vormingsmomenten of hun lessen, aldus Wim Dries, voorzitter van de VVSG. 

"BlinkTV brengt een schat aan waardevol beeldmateriaal naar de werkvloer van de kinderopvang. Het is een onmisbare bron van inspiratie en informatie, die kinderbegeleiders en onszelf uitdaagt en stimuleert om de wereld van de allerkleinsten nog beter te begrijpen en te ondersteunen." Mirte Vanstipelen, Pedagogisch begeleider, Felies. 

 

Week van de Kinderopvang: Bedankt Sterkmakers 

BlinkTV wordt gelanceerd tijdens de week van de kinderopvang. Het thema van die week is ‘Bedankt Sterkmakers’. Dat kinderbegeleiders sterkmakers zijn, bewijzen de talloze krachtige voorbeelden uit de sector die je op BlinkTV kan bekijken.  

“Ik was vereerd toen ze me vroegen om mee te werken aan een filmpje want er zijn zoveel goede kinderbegeleiders. Een mooiere waardering kan je niet krijgen. Ik ben zelf ook altijd op zoek naar tips, inspiratie en nieuwe ideeën dus ik werkte graag mee. Ik denk dat veel kinderbegeleiders naar BlinkTV zullen kijken want wij houden van kinderen en zijn natuurlijk nieuwsgierig naar hoe anderen het doen. Je krijgt niet vaak de kans om binnen te kijken in een andere opvang. Een filmpje maakte het heel visueel en concreet.” Kinderbegeleider Tania van Gezinsopvang LacasiTania, Zorg Leuven. 

“We hopen dat er door BlinkTV een soort van positivisme ontstaat en dat iedereen met een ruimere en waarderende blik naar het prachtige en belangrijke beroep van kinderbegeleider zal kijken.“ Niels Massart, Stafmedewerker Kinderopvang, I-mens. 

BlinkTV is zonder login en gratis toegankelijk voor iedereen. Voor de realisatie en financiering sloegen de VVSG vzw, Mentes, Vlaams Welzijnsverbond, Ferm, I-mens en Felies de handen in elkaar. Er was ook een samenwerking met VBJK, Artevelde Hogeschool, Cego en de CVO’s, van de opleiding kinderbegeleider, voor het maken van het beeldmateriaal. Daarnaast openden vele opvanginitiatieven hun deuren om bij hen te gaan filmen. BlinkTV werd dus gemaakt door de sector, voor de sector. 

Het platform bevat verschillende filters, die het zoeken vergemakkelijken. De inhoud is ingedeeld in verschillende concepten;  

  • Uitblinkers: toont opvanginitiatieven die ergens in uitblinken, kinderbegeleiders lichten dit toe en geven allerlei tips. 

  • Speelkracht: toont het belang van spelen, in al zijn facetten, voor de ontwikkeling van kinderen.  

  • Kijken naar kinderbegeleiders: toont beelden van op de werkvloeren en focust op de interactievaardigheden van een kinderbegeleider. Via bijbehorende reflectievragen ga je aan de slag met de filmpjes. 
     

Toekomstdromen 

BlinkTV kan volgens de initiatiefnemers een positief beeld geven van de kinderopvang aan wie er vandaag werkt, wie er aan denkt om te gaan werken én aan ouders. Dat positief beeld is nodig omdat de kinderopvang wel stevige imagoschade heeft geleden de laatste maanden. Ze willen BlinkTV uiteraard verder blijven uitbouwen met positieve verhalen uit het werkveld.  

 

Wil je de lancering bijwonen? 

Schrijf je dan zeker in voor het digitaal lanceringsevent op vrijdag 13 oktober 2023 van 13 tot 14.30 uur. Tijdens deze digitale lancering willen je laten kennismaken met Blink TV. We tonen het platform, maken je wegwijs in de verschillende filmpjes en vertellen je hoe je met Blink TV aan de slag gaat.  

 

Informatie

  • Perscontact: Nathalie Debast 
  • BlinkTV is gratis en zonder login toegankelijk vanaf 13 oktober om 13uur. 
  • Voorproefje? Hier kan je alvast een compilatie van enkele video’s bekijken 
Hilde Hautekees