Auteur:

Gepubliceerd op: 07-12-2023

Een nieuw, uniform systeem van digitale parkeerrechten voor mensen met een handicap is binnenkort beschikbaar voor steden en gemeenten om onterechte boetes te voorkomen.

 

De digitale oplossing in het kort

  • Garandeert de parkeerrechten voor mensen met een handicap 
  • Eind 2024 beschikbaar voor alle steden en gemeenten
  • Dankzij een nauwe samenwerking tussen Federaal Minister voor Personen met een Handicap Karine Lalieux, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Unie van Waalse Steden en Gemeenten (UVCW), Brulocalis, UNIA en de Conseil National Supérieur des Personnes Handicapées (CSNPH)
  • Met de financiële steun van Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Gwendolyn Rutten
  • Ontwikkeld door de stad Antwerpen

 

Een "kafkaiaanse" situatie

Een uniform systeem was dringend en noodzakelijk. Steeds meer Belgische gemeenten kiezen voor een digitale parkeercontrole door nummerplaten te registreren via sms, applicaties of betaalautomaten. Ook meer en meer scanauto’s controleren de nummerplaten van geparkeerde auto’s en de geldigheid van hun rechten. Helaas kunnen deze systemen de parkeerkaarten van mensen met een handicap niet lezen. Wat leidt tot oneerlijke boetes, zelfs als deze mensen een geldige kaart hebben. Daarnaast wijzen personen met een handicap op de verscheidenheid aan parkeerregels in verschillende lokale overheden.

 

Een uniforme oplossing voor het hele land

In nauwe samenwerking met de Directie-Generaal Personen met een handicap van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid werken de sector van personen met een handicap en de verenigingen van steden en gemeenten sinds enkele maanden aan een technische oplossing voor deze problemen.

Ze haalden inspiratie bij de projectoproep ‘Gemeente zonder Gemeentehuis.’ In dit project ontwikkelden verschillende Vlaamse gemeenten samen een platform om de parkeerrechten voor mensen met een handicap op nationaal niveau te garanderen. Het project kreeg de financiële steun van minister Gwendolyn Rutten.

Iedereen met een parkeerkaart voor personen met een handicap kan via dit platform een digitale parkeervergunning aanvragen. Met behulp van een speciale applicatie activeren parkeerkaarthouders hun rechten op een eenvoudige en toegankelijke manier. Deze rechten komen in een centraal register dat alle lokale overheden bij parkeercontroles kunnen raadplegen.

Het nieuwe systeem wordt dit voorjaar getest in directe samenwerking met de doelgroep. Zo blijven mensen met een handicap betrokken bij het hele proces. Na de proeffase in verschillende steden is het systeem tegen eind 2024 beschikbaar voor zowel de persoenen met een handicap als voor de steden en gemeenten.

 

Initiatiefnemers aan het woord

Minister Karine Lalieux benadrukt het belang van deze gezamenlijke inspanning: "Deze nieuwe uniforme technische oplossing is een belangrijke stap voorwaarts in het garanderen van toegankelijkheid en de rechten van mensen met een handicap. Het toont onze inzet voor een meer inclusieve samenleving. Ik ben zeer blij dat we dankzij ons partnerschap met de sector en de verenigingen van steden en gemeenten een systeem hebben kunnen ontwikkelen dat landelijk kan worden toegepast en waarbij mensen met een handicap centraal staan. Ik moedig lokale overheden sterk aan om hier optimaal gebruik van te maken.

«Fijn om te zien dat Vlaamse investeringen kunnen leiden naar een oplossing in heel het land. Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende beleidsniveau’s. Personen met een handicap ondervinden heel wat obstakels gedurende hun leven. We proberen die drempels samen weg te werken. Makkelijk en efficiënt kunnen parkeren, zonder administratieve rompslomp lijkt misschien banaal, maar is een cruciaal onderdeel van het dagdagelijkse leven.» sluit Vlaams minister Gwendolyn Rutten aan.

Volgens Unia is "de wildgroei aan parkeerregisters in verschillende steden onhoudbaar complex voor personen met een handicap. Nog al te vaak moeten ze een retributie betalen, terwijl ze eigenlijk recht hebben op gratis parkeren. Om te voorkomen dat personen met een handicap diverse administratieve procedures moeten doorlopen en geen gebruik kunnen maken van hun rechten, roept Unia op tot een harmonisering op nationaal niveau.”

"De steden en gemeenten en hun koepelorganisaties werken al een paar jaar aan een systeem dat het voor mensen met een handicap makkelijker moet maken om gratis te parkeren. We zijn dan ook erg tevreden dat het er in 2024 eindelijk zal komen. We maken ons sterk dat heel wat steden en gemeenten in België dit instrument zullen invoeren en dat fraudeurs die parkeerkaarten misbruiken zonder dat ze de handicap erbij pakken, veel beter gecontroleerd en bestraft zullen kunnen worden” zegt Wim Dries, voorzitter van de VVSG.

Voor Antwerps schepen Koen Kennis is dit het sluitstuk van de digitalisering van de parkeerketen: “In Antwerpen zetten we al langer in op digitale parkeerrechten. Met het digitaal maken van het parkeerrecht voor personen met een handicap is die cirkel nu rond. Als alle parkeerrechten digitaal zijn kunnen we effectiever en efficiënter handhaven waardoor we ook de fraude die wordt gepleegd met de parkeerkaarten sneller kunnen opsporen. Het systeem komt ook tegemoet aan de vraag van de gebruikers om gemakkelijk en flexibel van nummerplaat te wisselen.”

Erwin Debruyne