Auteur:

Gepubliceerd op: 18-10-2022

Elk jaar worden in ons land naar schatting een duizendtal mensen het slachtoffer van een vergiftiging door vrijgekomen koolstofmonoxide. Dat maakt van CO-vergiftiging de meest dodelijke accidentele vergiftiging in ons land. En dat terwijl CO-vergiftiging te vermijden valt, mits het gebruik van goed functionerende en geschikte verwarmingstoestellen, een regelmatig onderhoud van de verwarmingsinstallatie en het voorzien van een goede verluchting, onder meer via een goed gereinigde schoorsteen.

Netwerk Brandweer en het Antigifcentrum startten op 17 oktober een grootschalige campagne om bewust-zijn rond CO-vergiftiging te vergroten. Samen met elf partnerorganisaties gaan we aan de slag rond één gemeenschappelijk doel, CO-vergiftiging voorkomen. Dat de campagne er nu komt, is geen toeval. Nu de temperaturen stilaan dalen gaat de verwarming opnieuw aan. Het Antigifcentrum en ook Netwerk Brandweer maken zich dan ook grote zorgen. Vanuit Netwerk Brandweer krijgen wij helaas ongeruste berichten over de stijging van dergelijke gevallen. Doordat de energie voor veel mensen erg duur is geworden, zijn er mensen die hun toevlucht zoeken tot andere -onveilige- vormen van verwarming.

Samen met het Antigifcentrum, FOD Volksgezondheid, FOD Binnenlandse Zaken, Vlaamse Vereniging voor Steden & Gemeenten, Netwerk Brandweer, Rezonwal, Stichting Brandwonden/Fondation des Brûlés, Oscare, Agentschap Zorg & Gezondheid, Agentschap Wonen, en de Logo’s Vlaanderen willen we daar een stokje voor steken met één grote campagne waarin een hele reeks handige preventietips en leuke weetjes zullen worden gedeeld. Centraal daarbij staan de vier actiepunten rond CO-vergiftiging: ‘controleer’, ‘ventileer’, ‘alarmeer’ en ’reageer’. De campagne gaat op 17 oktober van start en wordt gespreid over drie weken. Alle deelnemende organisaties slaan digitaal de handen in elkaar onder het motto #samentegenCO.

Lieselot Van Mol