Auteur:

Gepubliceerd op: 04-11-2021

Ondertussen weet je misschien wel al dat het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen een expertenteam op poten heeft gesteld die steden en gemeenten kunnen begeleiden op hun pad naar bedrijvige kernen: de zogenaamde profploeg. In totaal gaat het over een gemotiveerde groep uit 10 Vlaamse bedrijven - Universiteit Antwerpen, PTArchitecten, Endeavour, Common Ground, Dift, Billie Bonkers, The Retail Factory, Traject en Adhemar Law - met een gekende expertise in relevante domeinen als onderzoek, stadsontwikkeling, economie, co-creatie en procesbegeleiding.
 

Aanvragen tot 12 november


De begeleiding zelf is gratis, met als enige voorwaarde dat de begeleidingsvraag voldoende concreet is. Gemeenten hebben de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen tot 12 november. Lukt het niet om de aanvraag rond te krijgen tegen de indiendatum? Dan je er ook voor kiezen om je gegevens hier achter te laten. Zo word je persoonlijk op de hoogte gehouden mochten er nog middelen overblijven voor een derde oproep in 2022. Belangrijk om weten is dat gemeenten die nog geen begeleiding kregen en dus voor de eerste keer een aanvraag indienen, kunnen rekenen op voorrang.
 

Enkele voorbeelden van begeleidingsvragen
 

Om potentiële aanvragers op weg te helpen bij het definiëren van hun vraag of project, lijstte VLAIO enkele aanvragen uit andere gemeenten op die inspiratie kunnen bieden. Het gaat onder meer over volgende acties:

  • Werkwijze uitzoeken om vrije beroepen of kleine bedrijven vanuit de woonwijken naar de dorpskernen te krijgen.
  • Ondersteuning om elke deelgemeente ‘zelfbehoevend’ te maken door minimaal een aanbod van dagelijkse voorzieningen te voorzien.
  • Hulp bij de opmaak van een beleidsnota leegstand op basis van cijfermateriaal.
  • Herinvulling van specifieke panden die weer vrijkomen nadat verschillende handelaars er tijdelijk intrek vonden gedurende de renovatie van een winkelcentrum in het kernwinkelgebied.
  • Begeleiding van een brainstormsessie met interne en externe actoren rond de herontwikkeling van een specifieke buurt en/of rond flankerende maatregelen die het beleid kan opzetten ter ondersteuning van de handelaars in het centrum
  • Ideeën voor het verbinden van toeristische locaties of attracties met het handelscentrum om er win-winsituaties uit te halen.
  • Nieuwe inzichten genereren over hoe een snel groeiende gemeente ook qua commercieel aanbod kan meegroeien, rekening houdend met het verouderd vastgoedaanbod.
  • Begeleiding bij de opmaak van een visie ofmasterplan voor een bepaalde winkelstraat, wijk, dijk, plein…

Voor een meer uitgebreide oplijsting van voorbeelden kan je terecht op de website van VLAIO. Contact opnemen in kader van een mogelijke samenwerking met de profploeg kan via mail of telefoon (0800 20 555).

 

Stefan Thomas