Auteur:

Gepubliceerd op: 26-08-2022

In het oude Griekenland bestond er geen OCMW. En toch vinden we net daar handvatten en spiegels om te reflecteren over ons eigen professioneel handelen. Socrates komt op sneakers binnen en toont ons waarom we zoveel moeite hebben met het stellen van goede vragen en echt te luisteren naar de ander. Maar hij leert ons daarna welke vragen we wel kunnen stellen in welke situaties. Het zijn vragen die leiden tot verbinding met de ander en met onszelf om zo te komen tot echte en verrassende gesprekken. Elke cliënt komt met eigen vragen, noden en verwachtingen. Soms loopt een hulpverleningstraject vanzelf, maar vaak is het zoeken.

Geïnspireerd door de Socratische methode gaan maatschappelijk werkers die met hun beide sneakers in de OCMW-praktijk staan tijdens deze intervisie aan de slag met echte cliëntsituaties. We werken gestructureerd met een intervisiesjabloon zodat we diepgang krijgen in de casussen en het eigen professioneel handelen als sociaal werker. We verkennen de problemen en uitdagingen die achter elke casus schuilgaan. Samen gaan we op zoek naar inzichten en ontwikkelen aanpakken die hierop een antwoord kunnen bieden. 

Zin in? Schrijf je dan in voor één van onze twee intervisies voor sociaal werkers op het OCMW. Ofwel kom je op 15 september naar Brugge. Ofwel op 6 oktober naar Antwerpen. Meer info en inschrijven op: https://www.vvsg.be/opleidingen/intervisie

Werner De Wael