Auteur: Joris Deleenheer
Gepubliceerd op: 26-01-2023
Het doel dat de Vlaamse regering nastreeft met het 'Wonen in eigen streek’ (WIES) - ontwerpdecreet is goed. Maar om wonen betaalbaar te maken zijn meer maatregelen nodig.
Het ontwerpdecreet ‘Wonen in eigen streek’ wil lokale besturen een instrument geven dat impact heeft op de betaalbaarheid van het wonen met als doelstelling dat minder kapitaalkrachtigen niet verdrongen worden uit hun eigen gemeente of regio. Deze mensen moeten een woning kunnen verwerven in de gemeente of streek waar ze hun sociaal leven hebben, waar ze opgegroeid zijn. Verschillende gemeenten zijn vragende partij voor een dergelijk instrument. De VVSG ondersteunt op zich deze doelstelling en vindt het dan ook positief dat het aan de gemeenten (die in aanmerking komen) een instrument ter beschikking wordt gesteld om aan die beleidsdoelstelling te werken. De gemeentelijke regierol wordt ook gehonoreerd. Het is de keuze van de gemeente om al dan in te stappen in het systeem en om een aantal parameters binnen het kader te bepalen.
Wel heeft de VVSG een aantal bedenkingen en vragen voor de Vlaamse overheid bij de voorgestelde regelgeving:
- De Wonen in eigen streek regelgeving is tien jaar terug vernietigd geweest door het Grondwettelijk hof. Lokale besturen willen 100% zekerheid dat de nieuw ontworpen regelgeving juridisch waterdicht is.
- De voorgestelde regelgeving gaat uit van investering van gemeentelijke middelen. Het is dus erg belangrijk dat heel duidelijk is wat het rendement zal zijn van dit beleid. De VVSG vraagt zich dan ook af wat de ambitie is van deze regelgeving? De nood aan betaalbaar wonen is hoog en veel breder dan de toepassingsmogelijkheden van dit ontwerpdecreet. Heeft de Vlaamse overheid een zicht op de mogelijke impact?
- De betaalbaarheidsproblemen situeren zich vooral op de huurmarkt. Ondersteunt deze regelgeving dan wel de juiste doelgroep? Ook binnen de sociale huur kan de minder kapitaalkrachtige endogene bevolking met voorrang een woning toegewezen krijgen. Lokale besturen vragen dan ook of een reparatie van de sociale lastregelgeving die net zoals de WIES regelgeving vernietigd was, niet voorzien wordt, gezien die effectief inzet op de segmenten waar de woningnood het grootst is.
- Een belangrijk aandachtspunt is de betaalbaarheid van wonen in het algemeen. Is onderzocht of deze maatregel wonen in die regio niet duurder zal maken
- Gemeenten die dit willen toepassen moeten zich er van bewust zijn dat het serieuze inspanningen vergt van de gemeente, zowel financieel als naar werklast toe. Er moet nagegaan worden welke rol de woonmaatschappijen, die toch naar voor worden geschoven als dé actor in het huisvestingsbeleid, in deze regelgeving kunnen spelen.
Algemeen vraagt de raad van bestuur van de VVSG naast dit initiatief ook maatregelen die breder toepasbaar zijn om de grote nood aan betaalbaar wonen, vooral op de huur- maar ook op de koopmarkt, aan te pakken.
Lees het volledige standpunt van VVSG hier.