Auteur:

Gepubliceerd op: 31-05-2022

Bij de Vlaamse lokale besturen zijn meer dan 171.000 mensen aan de slag. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van Statistiek Vlaanderen over de personeelsleden bij Vlaamse gemeenten, OCMW's, autonome gemeentebedrijven, OCMW-verenigingen, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, politie- en hulpverleningszones, provincies en autonome provinciebedrijven. Uitgedrukt in voltijdse equivalenten (VTE) zijn het er net geen 137.000, wat betekent dat de opdrachtbreuk gemiddeld net geen 80 procent bedraagt. Voor alle duidelijkheid, personeel van het gemeentelijke en provinciale onderwijs zit niet in deze cijfers.

De gemeentebesturen zijn binnen de lokale besturen veruit de grootste werkgevers met ca. 51.500 VTE, gevolgd door de OCMW's (29.300) en de OCMW-verenigingen (21.100). Daarna volgen de politiezones (17.200) en de intercommunales (7.800).

Bij de lokale besturen zijn vrouwen met een aandeel van bijnan 63 procent duidelijk in de meerderheid. Statistiek Vlaanderen publiceert helaas geen gegevens over de verhouding man/vrouw bij de verschillende types lokale besturen. Verder leren we uit de cijfers dat ruim 69 procent van de medewerkers een arbeidsovereenkomst heeft en dus minder dan een derde nog vastbenoemd is. De dalende trend van het aandeel statutairen gaat dus door.

Verder is ook opmerkelijk dat slechts 55% van de medewerkers voltijds aan de slag is, en dus een kleine helft deeltijds werkt. Ook hier weer hebben we geen details naargelang het gaat om het type bestuur, de verdeling man/vrouw of het onderscheid tussen contractanten en statutairen.

Jan Leroy