sociale economie

Auteur:

Gepubliceerd op: 03-03-2023

De arbeidskrapte in de zorg- en welzijnsvoorzieningen vereist naast een wervend aanwervingsbeleid en een aantrekkelijk retentiebeleid vanuit de zorg- en welzijnsvoorzieningen ook andere meer innovatieve oplossingen. Zij-instroom vanuit andere sectoren kan daarbij een belangrijke rol spelen, evenals het ontwikkelen van nieuwe manieren van samenwerken met profielen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt om het werk uit te kunnen voeren, zoals jobdesign of jobcrafting. Voor samenwerking tussen sociale economie en de woonzorgcentra is het verleden aangetoond dat de functies binnen de woon- en ouderenzorg eenvoudig aangepast kunnen worden (via deeltaken) op maat van de sociale economie werknemer. Bijvoorbeeld taken als huismoeder/vader of als ondersteuner bij technische-logistieke taken.

Projectoproep

Vlaanderen lanceert een projectoproep voor woonzorgcentra, diensten gezinszorg, voorzieningen personen met een beperking en in de kinderopvang. Het doel is het opzetten van proeftuinen rond duurzame economische samenwerking tussen sociale economie ondernemingen en zorg- en welzijnsvoorzieningen. De zorg- en welzijnsvoorziening en het sociale economie bedrijf ambiëren een duurzame economische samenwerking met elkaar die ze verankeren in een formeel contract van onbepaalde duur waarbij de doelgroepmedewerker zijn dagtaken uitvoert bij de zorg- en welzijnsvoorziening terwijl de begeleiding en het gezag over de medewerker blijft toebehoren aan de sociale economie organisatie die de werkgever is en blijft. De oproep wil methodieken laten opmaken en testen voor het uitwerken van een op maat gemaakt takenpakket in de setting van een zorg- en welzijnsvoorziening voor doelgroepmedewerkers in nauwe samenspraak tussen de sociale economie onderneming en de zorg- en welzijnsvoorziening.

Praktisch

Er wordt minstens 20% eigen of cofinanciering verwacht. Het totale budget is 1,7 mio euro (ca. 56 projecten). Dossiers dienen kandidaten in te dienen via Platos tegen 31 mei 2023. Het project zelf kan starten op 1 september 2023. Er is ook een informatiesessie op 30/3 om 14. Inschrijven voor het webinar dient vooraf te gebeuren via https://www.socialeeconomie.be/nieuws/oproep-proeftuinen-samenwerking-sociale-economie-en-zorg

Handleiding Oproep Proeftuin_SE en Zorg_2023

Mike Deschamps