Auteur:

Gepubliceerd op: 16-06-2021

Op Wereldbloeddonordag, werden over de hele wereld bloeddonoren in de bloemetjes gezet. Ook in Vlaanderen steken dagelijks zo’n 2.000 mensen de arm uit de mouw voor deze solidaire daad. Alleen dankzij alle donoren kan het Rode Kruis voldoende bloedproducten, inclusief plasma en bloedplaatjes, blijven voorzien. In Vlaanderen lijkt de beschikbaarheid van voldoende bloedproducten evident maar dat is het nooit. Jaarlijks zoekt de organisatie nieuwe donoren en dat is in 2021 niet anders.

Naar schatting zijn dit jaar maar liefst 50.000 nieuwe donoren nodig om nu én in de toekomst de bloedvoorraad op peil te houden en alle patiënten te blijven helpen. Daarom startte de campagne de ‘geef voor elkaar’, een campagne waarin solidariteit en geven voor mensen uit jouw buurt centraal staan. Met de donormap wil de organisatie het geven voor elkaar heel nabij maken. Op deze kaart kan je als lokaal bestuur zien hoeveel mensen in jouw gemeente of stad de voorbije 12 maanden bloed, plasma of bloedplaatjes gaven. De donormap wordt regelmatig geüpdatet zodat je steeds kan zien hoe de cijfers evolueren.

Wil binnen je lokaal bestuur buurten oproepen om te geven voor elkaar? Verspreid dan mee de campagne, met de hashtag #geefvoorelkaar. Maak deze campagne als lokaal bestuur mee bekend en volg de evolutie via de donormap! Meer informatie kan je vinden op de website van het Rode Kruis.

Veerle Cortebeeck