Dag van de Zorg

Auteur:

Gepubliceerd op: 18-03-2024

Op 17 maart ’24 ging de Dag van de Zorg door Voor de 13e editie stelden 200 voorzieningen uit de zorg hun deuren open voor het grote publiek. Het thema dit jaar was “troeven van de zorg”. Heel wat lokale besturen deden mee. Veel lichten er opvallende initiatieven uit.
 

Nieuwe infrastructuur

Er is klassiek veel interesse van het publiek voor wat nieuw is. De nieuwe assistentiewoningen De Houthaven bij Zorg Orion in Turnhout lokten kijklustigen. In Sint-Laureins friste het bestuur het “zorgplein” op. Het nabije woonzorgcentrum (WZC) Sint-Jozef verandert tegelijk van naam in WZC Hof van Sente. De assistentiewoningen en het centrum voor dagverzorging gaan vanaf nu als De Dreef en Het Sentiment door het leven.

Bij Zorgbedrijf Rivierenland in Mechelen ging er veel aandacht naar Huis Lotus, de werking voor mensen met jongdementie in het nieuwe WZC Roosendaelveld. Bij Zorgbedrijf Antwerpen kwamen geïnteresseerden naar recente bouwprojecten kijken, zoals in de assistentiewoningen en dienstencentra Broydenborg, Portugesehof en Hagenberghof. Een zorgwinkel opende dan weer de deuren bij het pas geopende ziekenhuis van ZNA Cadix.

Ook heel wat diensten voor kinderopvang deden mee aan de Dag van de Zorg. De kinderdagverblijven KaDeeke in Vilvoorde en het Huis van het Kind in Asse stelden bijvoorbeeld hun werking voor.
 

Het leven zoals het is

In woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands maakten studenten in communicatie er een heel vrolijke namiddag van. Ze maakten live radio en dat zorgde voor leven in de brouwerij. Kunst in zorgvoorzieningen krijgt meer en meer aandacht. In WZC Herfstdroom in Buggenhout en WZC Ten Oudenvoorde in Evergem brachten vernissages veel volk over de vloer.
 

Medewerkers centraal

Steden en gemeenten, en zorgbedrijven zetten naar aanleiding van de Zorgdag hun medewerkers extra in de bloementjes. Het lokale bestuur van Torhout toonde hoe aangenaam het werken is in WZC Sint-Augustinus  en zette zo de openstaande zorgjobs in de kijker met een opendeurdag. Bij het lokaal bestuur Blankenberge kregen de 140 medewerkers een fruitmand aangeboden. Zorgbedrijf Meetjesland liet medewerkers in de gezinszorg aan het woord. Het gaat om ‘zij-instroom”-medewerkers: medewerkers die op latere leeftijd voor een zorgjob gekozen hebben.
 

Zorgparkings

In Mechelen trok een heel bijzonder thema de aandacht: zorgparkings. Dat zijn specifieke parkeerplaatsen waar zorgverleners in de thuiszorg uitzonderlijk mogen parkeren voor de duur van een huisbezoek. Zo winnen die professionals tijd bij het parkeren. 
 

Dag van de Zorg 2025 

We zagen fierheid en creativiteit bij de vele activiteiten in de Dag van de Zorg 2024. Wie interesse heeft en er vroeg wil bij zijn, kan nu al inschrijven voor de editie van 2025. Noteer alvast zondag 16 maart in de agenda.

Mike Deschamps