Auteur:

Gepubliceerd op: 25-09-2023

Wereld Alzheimer Dag op 21 september is een initiatief van de Alzheimer Liga Vlaanderen waarin ze heel Vlaanderen oproepen om een knoop te leggen in je zakdoek, je sjaal, je veter, je oortjes … als teken dat je mensen met dementie niet vergeet.

De VVSG en de lokale besturen namen met veel enthousiasme deel aan deze actie. En de berichten waren overwegend hartverwarmend. We geven een bloemlezing van de meest opvallende lokale initiatieven uit een ongetwijfeld onvolledige lijst van nog meer acties.
 

  • Wandelen en dementievriendelijke gemeente 
    Inwoners namen deel aan dementievriendelijke belevingswandelingen bij de lokale besturen van Staden en Lille. In Aalter startte een nieuwe erfgoedwandeling in het kader van de dementievriendelijke gemeente. Ook Deerlijk wil een dementievriendelijke gemeente worden. In Zottegem start een project waarbij ze het taboe rond dementie willen doorbreken. In Nazareth start een infocampagne met als titel ‘Vergeet mij niet’. In het LDC Ter Hooie te Genk gaat een reizend museum van herinneringen van start. 
     
  • Belevingstuinen en meer groen 
    In WZC De Zilverlinde te Sint-Pieters-Leeuw en in Hof van Eksaarde bij Zorgbedrijf Sakura in Lokeren komen belevingstuinen voor mensen met dementie. In WZC Het Heiveld te Gent komt een beleefgang met planten, natuurgeluiden en aangepaste verlichting voor bewoners met dementie. Ook het plukken van appels uit de eigen thuis kwam in het nieuws. Op de welzijnscampus te Middelkerke zorgt het bestuur voor meer groen. Een nieuwe belevingstuin bij zorgbedrijf Harelbeke haalde dan zelfs het VRT-Journaal. 
     
  • Kookactiviteiten 
    Kookactiviteiten zorgden voor heel wat lekkers. WZC Ter Meere bakte pannenkoeken ten voordele van de Wereld Alzheimer Dag. Onder meer in Sint-Pieters-Leeuw, Halle, Lier, Bredene, Sint-Katelijne-Waver, Tielt en Nazareth maakte men heerlijke cup cakes ten voordele van het onderzoek naar dementie. 
     
  • Kunst en cultuur 
    Zingen met mensen met dementie heeft positieve effecten. In WZC Warmhof te Maldegem weten ze dat en maakten ze een eigen lied. In WZC Molenkouter te Wichelen loopt een fototentoonstelling met platenhoezen met als thema muziek en het geheugen. In Tienen opende er een inloophuis voor mensen met dementie naar aanleiding van de stijgende vraag in het lokaal dienstencentrum. In Rotselaar lanceerde men een nieuw zorginstrument CRDL dat mensen via geluid en aanraking verbindt. 
     
  • Nieuwe infrastructuur en materiaal 
    In Sint-Niklaas opent er een inloophuis Waasland voor mensen met geheugenproblemen en hun naasten. In WZC Boeyé-Van Landeghem (Zorgpunt Waasland) te Beveren nemen de bewoners en medewerkers een nieuwe leefruimte en een onthaal in dienst. Woonzorggroep Schoten gaat vanaf heden twee lokale dienstencentra in Schoten uitbaten. In Tervuren mochten het woonzorgcentrum Zoniën en dag verzorgingscentrum De Den een rolstoelfiets ontvangen van Rotary. 
     
  • Intergenerationeel werken en herfstprik 
    In dezelfde week van de Alzheimer dag haalde WZC E. Remy (Zorg Leuven) diverse media met kotwonen voor studenten in het woonzorgcentrum. En de start van de herfstvaccinatiecampagne met corona-prikken voor kwetsbare inwoners ging ook niet ongemerkt voorbij. Onder meer in WZC Mandana (ZOGenk), WZC Lemberge (zorgband Leie en Schelde) te Merelbeke en in Lo-Reninge kreeg deze start bijzondere aandacht. 
     
  • Warme lokale berichten 
    Op opgesomde voorbeelden getuigen van warme lokale initiatieven rond Alzheimer. Het zijn vaak bescheiden acties, die een groot verschil maken voor mensen met dementie. Hierdoor was de toon van het zorgnieuws overwegend positief. Dit is nieuws over de zorgsector niet steeds. Of hiermee een nieuwe evolutie is ingezet, valt nog af te wachten. Het is alvast een hart onder de riem voor de vele lokale acties door of met lokale besturen. Het is een stimulans voor initiatiefnemers betrokken bij de zorg voor mensen met Alzheimer om meer naar buiten te komen en te tonen waar men mee bezig is. Dit kan het taboe over Alzheimer verder helpen doorbreken. 
     
  • Centrale overheden deden ook mee 
    Niet alleen op lokaal niveau was er veel actie. De centrale overheden brachten de voorbije week als klap op de vuurpijl goed nieuws rond dementie. Vlaams minister van welzijn Hilde Crevits gaat 140 referentie-artsen opleiden specifiek voor dementie. Federaal minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde aan dat artsen-specialisten met specialisatie in dementie op bezoek kunnen gaan bij de bewoners in woonzorgcentrum en hiervoor beter vergoed worden.
Mike Deschamps