Auteur:

Gepubliceerd op: 07-12-2022

Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) lanceert de update van het Lokaal Klimaatpactportaal met nieuwe data. Op dit digitaal platform kan je als stad of gemeente je vooruitgang monitoren per doelstelling van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Ook burgers, verenigingen en ondernemingen blijven via dit pactportaal op de hoogte van de lokale klimaatinspanningen.

Pactportaal als hulpmiddel LEKP-rapportage

Via het Lokaal Klimaatpactportaal kan je de vooruitgang van jouw gemeente per klimaatdoelstelling ontdekken. Dit doe je door de gewenste gemeente te selecteren. Daarnaast biedt het pactportaal ook een LEKP-rapport, een overzichtelijk word-document dat je op het pactportaal kan downloaden. Dit rapport is een handige ondersteuning van de bespreking van de LEKP-doelstellingen op de gemeenteraad de komende maanden. De deadline voor de bespreking van het LEKP is 1 maart 2023. Je kan ook de voortuitgang van andere gemeenten bekijken, een interessante vergelijkingsoefening.

De data die ABB gebruikt op het Lokaal Klimaatpactportaal zijn afkomstig van verschillende authentieke databronnen. Je kan de databronnen per doelstelling nagaan op het pactportaal. Door deze werkingsmethode hoef je als lokaal bestuur niet zelf alle cijfers te rapporteren en vermijdt ABB extra planlast voor de ambtenaren.

Let wel! Voor twee doelstellingen, namelijk fietspaden en heffingen op hernieuwbare energie, zal je voorlopig geen resultaat zien. In de toekomst voegt ABB deze data nog toe en breiden ze ook het aantal databronnen voor andere doelstellingen uit. Zo zullen we steeds een vollediger beeld van alle lokale klimaatinspanningen krijgen.

Wil je weten hoe je het Lokaal Klimaatpactportaal kan gebruiken? Bekijk dan onderstaande tutorial:

 

Aanpassingen in het Groenblauwpeil

De verbeteringen van het groenblauwpeil worden verzameld via de LEKP-module op de website van het groenblauwpeil. Vul samen met jouw burgers, verenigingen en ondernemingen de ontbrekende data aan: bomen, hagen en geveltuinen, natuurgroenperken, ontharding en hemelwateropvang. Opfrissing nodig? Download de geüpdatete gebruikshandleiding.

Geef toelichting bij de vooruitgang van jouw klimaatdoelstellingen

Sinds de update van het Lokaal Klimaatpactportaal heb je als gemeente ook de mogelijkheid om extra toelichtingen te geven. Dit kan door de formulieren in te vullen die je vindt op het Loket voor Lokale Besturen, onder de module ‘toezicht’. Bij een eerste formulier kan je toelichting geven bij de cijfers van een specifieke doelstelling voor jouw gemeente volgens het ‘comply or explain’ principe. Met een tweede formulier kan jouw gemeente datacorrecties doorvoeren, indien het pactportaal foutieve cijfers zou weergeven. Deze correcties worden dan doorgestuurd naar de dataleverancier. Via een derde formulier kan je alle data doorgeven die vallen onder de doelstelling van de klimaattafels (enkel van toepassing voor LEKP 2.0). Niet zeker hoe je deze formulieren correct gebruikt? Download dan de handleiding “formulieren”.

 

Ga zeker aan de slag met het Lokaal Klimaatpactportaal en bezorg ABB jouw feedback (mail naar LEKP-ABB@vlaanderen.be) of neem contact op met het Netwerk Klimaat (netwerkklimaat@vvsg.be). Op die manier kunnen we samen met ABB verder werken aan de optimalisatie van het platform.  

Elke de Taeye