© VRT

Gepubliceerd op: 21-03-2024

Vanaf vandaag is bij Ketnet en via VRT MAX een nieuwe fictiereeks te zien rond politiek. 'De raad van Soekie' gaat over de verkiezingen van een leerlingenraad op een middelbare school. De bedoeling is om kinderen tussen 9 en 12 jaar te laten kennismaken met de basis van politiek, binnen de vertrouwde omgeving van een school.

Ketnet heeft met Karrewiet al een programma over de actualiteit. In dit verkiezingsjaar zal het kinderjournaal veel aandacht besteden aan de politiek. Daarnaast heeft Ketnet ervoor gekozen om de politiek ook via fictie te introduceren in de leefwereld van kinderen.

"Een school is gekend terrein voor kinderen. Het is een logische plek om een verhaal te vertellen waarin ze zich kunnen inleven", zegt Annemie Gulickx, netmanager van Ketnet.

"Onze bedoeling met de reeks is om extra gespreksstof te bieden voor in de klas. We weten dat Karrewiet massaal bekeken wordt in scholen. Vaak wordt er op basis van het programma gewerkt rond bepaalde thema's. Kinderen zijn enorm bezig met wat er in de wereld gebeurt."

"We willen met 'De raad van Soekie' ook gesprekken op gang brengen, maar dan via een fictief verhaal. We hopen dat de fictiesaus en de personages helpen om hen geïnteresseerd te krijgen in politiek. Deze reeks biedt misschien een makkelijker opstapje naar een gesprek over politiek dan een klassieke powerpoint over 'onze democratie'."

Kinderen zullen na het zien van 'De raad van Soekie' misschien niet bewust weten dat ze naar een verhaal over politiek hebben gekeken. Maar via de verschillende verhaallijnen gaat het op een speelse manier toch over groepsdynamieken.

Lees het volledige nieuwsbericht op VRT-nieuws
 

Een workshops, doeboekje of rollenspel rond democratie?

Ontdek ook het educatieve aanbod van museum BELvue op maat van leerlingen lager onderwijs. 

 

Dit bericht past in het samenwerkingsprotocol tussen de VVSG en de VRT.