Gepubliceerd op: 07-03-2022

8 maart staat in het teken van de vrouw, dan vieren we Internationale Vrouwendag!

De weg naar een samenleving zonder discriminatie en glazen plafond is nog lang. De pandemie deed daar nog een schepje bovenop. We zagen onder andere dat vrouwen in de frontlinie van deze gezondheidscrisis staan en een toename van gendergerelateerd geweld (lees meer hier). Toch zijn vrouwen vaak de trekkers van broodnodige veranderingen. 

Daarom is 8 maart de ideale dag vrouwen te vieren. We zien dat over de hele wereld verschillende overheden, organisaties en bedrijven vrouwen in de kijker zetten. 

Ook de lokale besturen ijveren mee voor een gendergelijke wereld :

  • Brugge: van 7 maart tot 12 maart vinden er verschillende activiteiten en tentoonstellingen plaats voor internationale vrouwendag
  • Brussel: vanuit de VGC ondersteunt Brussel op 18 en 19 maart het event Vrouwenlente, met vele verschillende activiteiten rond het thema intimiteit.
  • Genk: organiseert de expo Le Double Regard die portretten toon van vrouwen met verschillende achtergronden  
  • Mechelen: organiseert op 6 maart een Vrouwendag met verschillende activiteiten waar vrouw-zijn centraal staat.
  • Leuven: organiseert op 9 maart een festivaldag met voorstellingen en salongesprekken om internationale vrouwendag te vieren.
  • Oostende: organiseert van 5 maart tot 13 maart Verhalen van vrouwen en/in de kolonie: van history naar herstory. Negen Oostendse vrouwen vertellen over hun band en ervaring met Congo om aandacht te geven aan vrouwelijke stemmen in geschiedschrijving.
  • Turnhout: organiseert op 8 maart een Vrouwendag rond het thema ‘zijn wie je bent’.

Natuurlijk is elke dag Vrouwendag. Gedurende het hele jaar lopen er verschillende projecten die zich inzetten om discriminatie tegen te gaan en proberen vrouwen te ondersteunen:

  • Een voorbeeld hiervan is het initiatief van Het Huis van Welzijn Harelbeke. Momenteel loopt er een project in Marokko via hun ambassadrice waarbij Harelbeke helpt een school op te bouwen met de focus op het alfabetiseren van vrouwen. Op deze manier krijgen ze toegang tot de officiële Arabische communicatie. Op deze manier maakt Harelbeke gebruik van de talenten en kennis van de diaspora voor goede initiatieven.  
  • De anderstalige moedergroep in Menen van het Hoekhuis richt zich op moeders van jonge kinderen en zwangere vrouwen met een migratieachtergrond en biedt hen de kans samen Nederlands te oefenen.
  • In Genk is er het Babbel en brei initiatief in samenwerking met het Vrouwencentrum vzw. Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten gaan de vrouwen laagdrempelige gesprekken aan en leren ze ook de werking van de bib kennen. Het project VIA VIA in de steden Genk, AS en Zutendaal is dan weer gericht op vrouwen die een afstand hebben op de arbeidsmarkt. VIA VIA biedt een begeleidingsprogramma en jobcoaching aan.  

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Meer inspiratie nodig? Bekijk onze praktijkenbank Samenleven in Diversiteit!