Auteur:

Gepubliceerd op: 20-02-2023

Op 21 februari vierden we Internationale Dag van de Moedertaal!

Ieder jaar roept UNESCO deze dag uit om taalkundige en culturele diversiteit maar ook meertaligheid extra in de verf te zetten. Ook lokale besturen treden steeds meer op in een meertalige en multiculturele samenleving. Ze organiseren in het kader hiervan verschillende goede praktijken. Voorbeelden hiervan zijn toeleidersbrugfiguren  of taalhulpen onder meer in Antwerpen, Beveren, Bilzen, Bredene, Brugge, Eeklo, Genk, Gent, Harelbeke, Izegem, Mechelen, Menen, Meulebeke, Leuven, Lier, Lokeren, Kuurne, Oostende, Sint-Niklaas,  Vilvoorde en Zele. Deze mensen, met kennis van verschillende talen, helpen anderstalige nieuwkomers wegwijs te maken in de samenleving.

Het goed beheersen van een moedertaal is ook heel belangrijk voor het verwerven van een andere taal zoals het Nederlands. Het Nederlands is dan weer een bindende factor in onze samenleving wat blijkt uit de vele succesrijke oefenkansen Nederlands die onze lokale besturen, al dan niet in samenwerking met vele organisaties en vrijwilligers, organiseren.

Meer inspiratie nodig voor goede praktijken rond diversiteit? Bekijk onze praktijkenbank Samenleven in Diversiteit. Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in of stuur een mailtje naar samenleven@vvsg.be.

Betty Paeps