Auteur:

Gepubliceerd op: 15-06-2023

Van 1 juni tot 31 augustus 2023 organiseert Natuurpunt samen met HLN de campagne Insectenzomer. Ook jouw gemeente kan helpen om het aantal insecten in kaart te brengen.  

Insecten zijn enorm belangrijk maar het aantal slinkt zienderogen. Op 50 jaar tijd zijn we de helft van onze insecten kwijtgespeeld. We verliezen nog steeds 1% per jaar. Die onrustwekkende trend moeten we dringend keren.
 

Niet meppen, wel appen!

Welke insecten leven in jouw gemeente? Welke insecten kruipen of vliegen in jouw tuin of buurt? Dat is de vraag die HLN en Natuurpunt deze zomer willen beantwoorden, samen met jouw gemeente. Roep je inwoners op om tijdens de zomermaanden insecten digitaal te vangen met de fotoherkenningsapp ObsIdentify. En dat kan overal: in je tuin, in het bos of in de stad. Zo help je Natuurpunt om de insecten in kaart te brengen en kunnen we samen meer doen om de zoemers, springers en zwevers te helpen. 

Maak promotie voor de Insectenzomer in de gemeentelijke infokanalen. Onderaan deze infofiche vind je voorbeeldteksten voor print, sociale media, webbanners, campagnebeeld, etc. Heb je een specifieke vraag? Mail dan naar insectenzomer@natuurpunt.be.
 

De resultaten - ook voor jouw gemeente

Op www.hln.be/insecten kan je volgen hoe jouw gemeente scoort in de ranking: waar worden de meeste insecten waargenomen? In september bundelt Natuurpunt ism HLN deze cijfers voor Vlaanderen en Brussel:

  • Totaal aantal waarnemingen
  • Totaal aantal verschillende soorten insecten waargenomen
  • Totaal aantal mensen die deelnamen aan de actie
  • Totaal aantal waargenomen insecten per gemeente (ranking)
  • Ranglijst soorten (welke soorten werden het vaakst of minst vaak gezien)
     

Hoe kan jouw gemeente insecten helpen?

Ook jouw gemeente kan een grote impact hebben op de omstandigheden van insecten. Minder maaien, insectenhotels plaatsen of invasieve soorten aanpakken bijvoorbeeld. Hier vind je 10 tips voor een insectenvriendelijke gemeente. Wil je een activiteit rond insecten organiseren? Op deze online pagina vind je alle info om aan de slag te gaan met groepen en de app ObsIdentify. Of neem contact op met de lokale Natuurpunt-afdeling in je gemeente.

Katrien Gordts