Auteur: Michiel Apers
Gepubliceerd op: 23-02-2022
Coachingtraject
Wil jouw gemeente werk maken van toegankelijke haltes voor het openbaar vervoer? Schrijf je in voor het coachingtraject ‘masterplan toegankelijke haltes’. Tijdens het traject word je ondersteund bij de opmaak van een actieplan voor toegankelijke haltes door Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen. Daarbovenop krijgen lokale besturen kennis en inspiratie aangereikt en een netwerkmoment met de andere gemeenten die gecoacht worden. Jaarlijks komen slechts 30 gemeenten in aanmerking voor het traject. Schrijf hier in, graag voor 31 maart 2022.
Subsidie van 5.000 euro per toegankelijke halte
De oproep is gericht aan gemeentebesturen in Vlaanderen die één of meerdere bushaltes van het kernnet of aanvullend net toegankelijk zullen maken. Het gaat hierbij over haltes langs gemeentewegen die de gemeenten zelf in beheer hebben. De forfaitaire subsidie maakt de plaatsing van aanrijdbare boordstenen en tactiele geleiding mogelijk. Na de herinrichting is de halte autonoom toegankelijk voor personen met een motorische en een visuele beperking. Het indienen van een subsidieaanvraag gebeurt na de aanleg of herinrichting van de halte(s), aan de hand van het aanvraagformulier. Voor iedere halte waarvoor de gemeente een subsidie aanvraagt, wordt een haltefiche opgesteld waaraan de nodige bewijsstukken worden toegevoegd. De concrete voorwaarden en ontwerprichtlijnen lees je in de projectoproep. Bekijk hier de subsidieaanvraag.
Charter toegankelijke haltes
Lokale besturen zijn een belangrijke partner om haltes toegankelijk te maken. Maar liefst 62% van de huidige haltes ligt langs gemeentewegen. Daarom is er nu het charter ‘Masterplan toegankelijke haltes’, in samenwerking met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Bij ondertekening engageer je je als stad of gemeente om de doelstellingen van het Masterplan Toegankelijkheid uit te voeren en bij elke investering in het openbaar domein een toegankelijkheidstoets te doen.
Meer informatie
Voor meer info kun je terecht bij de medewerkers van het Gemeentelijk Ondersteuningsplatform Vervoerregiowerking van de VVSG (Guido Vaganée & Michiel Apers).