Auteur:

Gepubliceerd op: 26-08-2021

Heel wat lokale besturen geven de lokale organisatoren kinderopvang jaarlijks gratis huisafvalzakken ter ondersteuning en uit waardering. Jaarlijks gratis huisafvalzakken ter beschikking stellen aan vergunde groeps- en gezinsopvang blijkt in strijd met het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, volgens een recent besluit van de provinciegouverneur van West-Vlaanderen. Het Uitvoeringsplan is een plan van de Vlaamse Regering. Het geldt voor alle administratieve overheden van het Vlaamse Gewest en dus ook voor de gemeenten en de publiekrechtelijke of privaatrechtelijke instellingen die belast zijn met taken van openbaar nut inzake milieubeleid.

Afval geproduceerd door een kinderopvang behoort tot de categorie ‘bedrijfsafval’. Volgens het Uitvoeringsplan moet voor bedrijfsafval de werkelijke kost doorgerekend worden aan het bedrijf, in dit geval de kinderopvang. De verplichte doorrekening van de werkelijke kost voor bedrijfsafval staat beschreven in onderdeel 3.5.2 van het Uitvoeringsplan.

 

Afval vermijden kan

 

Om meer in te zetten op preventie en duurzaamheid bieden een aantal lokale besturen als alternatief op gratis huisvuilzakken een korting op herbruikbare luiers. Momenteel onderzoekt de OVAM ook mogelijke scenario’s voor een selectieve inzameling van luiers. Vlaanderen wil namelijk inzetten op recyclage van luiers en voorziet hiervoor een budget vanuit de relancemiddelen.

 

De kost doorrekenen aan ouders

 

Een kinderopvang heeft de mogelijkheid om aan ouders een kost voor afvalverwerking van luiers te vragen. Artikel 21 van het ministerieel besluit tot uitvoering van het subsidiebesluit van 22 november 2013 omschrijft hiervoor twee mogelijkheden:

  1. Een kinderopvang bepaalt zelf een bedrag, met een maximum van de werkelijk gemaakte kost. Je moet deze kost kunnen bewijzen. De personeelskost wordt niet meegerekend.
     
  2. Een kinderopvang maakt gebruikt van een forfaitair bedrag:
    • als het kind gebruikmaakt van luiers van de opvang: maximaal 1,5 euro per volle dag, maximaal 60% van 1,5 euro per halve dag of maximaal 160% van 1,5 euro voor aansluitende dag- en nachtopvang;
    • als het kind niet gebruikmaakt van luiers van de opvang: maximaal 0,3 euro per volle dag, maximaal 60% van 0,3 euro per halve dag of maximaal 160% van 0,3 euro voor aansluitende dag- en nachtopvang;

 

Wat zijn de alternatieven?

 

Gratis huisvuilzakken uitdelen aan organisatoren kinderopvang kan dus niet. Wat kan je als lokaal bestuur wel doen om de lokale kinderopvang te ondersteunen? Heel wat inspiratie vind je op de website van VVSG.

Verschillende lokale besturen geven subsidies of premies om organisatoren kinderopvang te stimuleren om kinderopvang op het grondgebied van de gemeente op te starten en te blijven realiseren. Of bieden gratis vorming en ontplooiingskansen aan. In sommige gemeenten kan een organisator kinderopvang gratis of tegen een aantrekkelijke prijs gebruik maken van de gemeentelijke groendienst, technische dienst of materialen uitlenen. Ook gezamenlijke aankopen faciliteren of het verzorgen van drukwerk kan een organisator kinderopvang helpen. Op de website vind je ook een nuttige handleiding wil de gemeente infrastructuur ter beschikking stellen aan een organisator.  

Sofie Delcourt