Auteur:

Gepubliceerd op: 12-07-2023

De federale regering onderhandelt dezer dagen over een pakket fiscale en arbeidsmarktmaatregelen. De VVSG dringt er hard op aan om in de zorgsector de flexi-jobs mogelijk te maken voor alle functies en in alle deelsectoren van de zorg (inclusief bijvoorbeeld de woonzorgcentra, de thuiszorg en de kinderopvang). Daarnaast is het zo dat flexi-jobs mogelijk zijn in de private cultuur- en de sportsector, maar niet bij hun publieke evenknie.

Deze discriminatie moet zo snel mogelijk rechtgezet worden. Op fiscaal vlak keurt de Kamer op 19 juli 2023 een uitbreiding van de 'fiscale overuren' goed, die (o.a.) de private zorgsector toelaten om op een fiscaal gunstige manier overuren te presteren. Ook hier vraagt de VVSG met nadruk een gelijke behandeling van de publieke zorgsector.

Reeds meer dan een jaar breekt de VVSG een lans voor meer mogelijkheden voor de combinatie van jobs, zoals flexi-jobs. Dat was één van de wensen die de VVSG uitte naar aanleiding van de aanstelling van de Zorgambassadeur, begin dit jaar.

Flexi-jobs zijn ondertussen mogelijk in de horeca, de detailhandel, de cultuur- en de sportsector en ook voor niet-zorgfuncties in de zorg. Publieke zorgdiensten en -voorzieningen krijgen het aan hun zorgmedewerkers niet uitgelegd waarom zij in het weekend kunnen bijklussen in de horeca of bij de lokale bakker, maar niet in de eigen sector. Flexi-jobs kunnen namelijk een middel zijn om gepensioneerde zorgverleners die dit wensen een cent te laten bijverdienen.

Daarnaast zijn flexi-jobs één van de noodzakelijke remedies als oplossing voor de hoge werkdruk in de sector. Ook de fiscale overuren kunnen hierbij helpen. Het invullen van de minimumdienstverlening staat immers op het spel. Bij sommige zorgdiensten wordt de dienstverlening nu al ingeperkt door de personeelstekorten.

Onze boodschap aan de federale regering is dus duidelijk: de uitbreiding van het stelsel flexi-jobs naar alle zorgfuncties in de hele zorgsector moet er snel komen en de publieke sector moet gelijk behandeld worden als de private sector, zowel voor de flexi-jobs als voor de fiscale overuren.

Abderrazak El-Omari