Auteur:

Gepubliceerd op: 27-04-2023

Op 1 juni organiseert de VVSG een inspirerende expeditie in de veelzijdige Stad Kortrijk. Roept Expeditie K nog niet veel bij je op? Geen paniek, wellicht ben je wel bekend met de Trefdag, het evenement dat de VVSG – voor het uitbreken van de coronapandemie – tweejaarlijks in Gent organiseerde. Wel, nu gooien we het over een andere boeg. Geen Trefdag meer, maar wel een Expeditie.

We kiezen daarbij niet louter voor een nieuwe naam, maar vooral ook voor een nieuw concept, gericht op een breed publiek uit de lokale besturen. We gaan samen met onze leden op ontdekking in de stad Kortrijk. Met een duidelijke missie: onze steden en gemeenten naar het volgende level brengen. We willen daarmee de klassieke ‘studiedag’ overstijgen.

Wat mogen deelnemers aan Expeditie K verwachten? 

Inspiratie voor de aanpak van problemen en uitdagingen waarmee ook andere lokale besturen kampen. De zaken zullen er eens op een andere manier belicht worden om je nieuwe inzichten mee naar huis te laten nemen. Concreet toepasbare handvatten die je ook in je eigen bestuur kan implementeren. 

In de voormiddag zijn er tien ‘routes’ waarin je je kan verdiepen in een thema naar keuze. ‘Lokale besturen, aantrekkelijke werkgevers’ is daar één van. Maar er is voor elk wat wils: denk maar aan routes over het versterken van de lokale democratie, de juiste schaalgrootte in het lokale veiligheidslandschap of het toekomstgericht kijken naar het lokaal zorg- en gezondheidsbeleid.

Elk van die routes bestaat uit een mix van inspirerende sprekers, cases, inspiratiesessies, werkbezoeken aan locaties. In de namiddag ligt de klemtoon op verbreding. Er is een breed scala aan activiteiten, sessies, werkbezoeken,… waaruit elke deelnemer een eigen keuze kan maken.

Expeditie K wordt een dag waarin de beleving van en voor de lokale besturen centraal staat. Vanuit onze kernopdracht willen we als VVSG lokale besturen met elkaar verbinden en versterken. Ik hoop alvast velen onder jullie te mogen ontmoeten op 1 juni in Kortrijk!

Ontdek het volledige programma.

Kris Snijkers