Auteur:

Gepubliceerd op: 09-03-2022

In 2021 startte de nieuwe Europese programma- en subsidieperiode die loopt tot eind 2027. Er is dus opnieuw geld beschikbaar voor de financiering van Europese projecten. De inhoud van en budgetten voor de verschillende Europese subsidieprogramma's liggen vast en de eerste projectoproepen zijn gelanceerd. Ideale timing om je voor te bereiden en te verdiepen in verschillende mogelijkheden.

Een praktijkgerichte opleiding kan daarbij helpen. VLEVA (Vlaams-Europees Verbindingsagentschap), de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant en VVSG slaan de handen in elkaar en bieden tijdens 3 halve dagen een opleiding aan die inzet op:

  • Welke thema’s staan centraal binnen de verschillende EU-programma’s? Welke onderwerpen hebben de meeste kansen voor een succesvolle aanvraag en welk programma je dan het beste kunt kiezen voor specifieke thema’s en het opstellen van een aanvraag
  • Hoe organiseer ik mijn diensten? Hoe kan je jouw organisatie voorbereiden op een Europees dossier en welke mogelijkheden er zijn om in een project mee te stappen.
  • Waar vind ik de juiste informatie en hoe volg ik dit op? We helpen je het doolhof te ontwarren en geven mee waar je op ondersteuning kan rekenen
  • Hoe zijn subsidie-aanvragen opgebouwd? Veel EU-subsidies moeten volgens een bepaalde structuur opgezet worden. We geven uitleg hoe die structuur werkt.

De opleiding richt zich tot deelnemers die werkzaam zijn in gemeenten, provincies, intercommunales en actief zijn op het gebied van bijvoorbeeld innovatie, klimaat, energie, circulaire economie, stedelijke ontwikkeling, zorgvernieuwing, onderwijs, duurzaamheid, natuur/biodiversiteit of waterbeheer.

Het programma bestaat uit drie dagdelen. Elk dagdeel combineert een deel kennisoverdracht/presentatie met een praktisch deel waarin de kennis wordt toegepast aan de hand van praktijksituaties. Op de slotdag in het Vlaams Parlement brengen we de deelnemers uit alle provincies samen en krijgen ze de kans om te netwerken met de nationale contactpunten van diverse Europese subsidieprogramma’s. Ook de gloednieuwe EU-subsidiegids voor lokale besturen die VLEVA in samenwerking met VVSG ontwikkelde wordt daar gelanceerd.

De opleiding is volledig gratis (inclusief broodjeslunch op elke opleidingsdag) maar je dient je wel vooraf in te schrijven.
Meer info vind je op de website van VLEVA. 

 

Leen Van der Meeren