Auteur:

Gepubliceerd op: 20-04-2022

Act!onHeat support facility: ondersteuning voor strategische warmteplanning 


Act!onHeat Support Faciliy wil lokale en regionale overheden helpen bij het opmaken van strategische warmte- (en koeling) plannen om zo hun decarbonisatiedoelstellingen te bereiken. Doel is om een versneld aantal warmteprojecten in heel Europa te implementeren. Act!onHeat opende daarom een oproep voor steden en gemeenten die geïnteresseerd zijn in het ontvangen van strategische ondersteuning voor het opzetten of verbeteren van hun warmte- en koelinginfrastructuur.
In totaal worden 120 lokale besturen geselecteerd die kunnen rekenen op individueel advies over planning, haalbaarheid en financiering van hun warmtebeleid. 
Geïnteresseerde gemeenten kunnen zich aanmelden tot 29 april. 
Meer info: https://actionheat.eu/Call_for_applicants

New European Bauhaus: steun aan steden en gemeenten voor lokale initiatieven 


De Europese Commissie heeft een nieuwe oproep aangekondigd om het New European Bauhaus (NEB) in de praktijk te realiseren. De steun is specifiek bedoeld om burgers en steden aan de slag te laten gaan in het kader van het NEB. Het Nieuw Europees Bauhaus is een ecologisch, economisch en cultureel project dat tot doel heeft design, duurzaamheid, toegankelijkheid, betaalbaarheid en investeringen te combineren en zo bij te dragen tot de verwezenlijking van de Europese Green Deal. 
De oproep, 'Support to New European Bauhaus Local Initiatives', biedt technische bijstand aan kleine en middelgrote gemeenten die niet over de nodige capaciteit of expertise beschikken om hun NEB-projectideeën in realiteit om te zetten. Uit de inzendingen worden twintig ideeën die in aanmerking komen voor praktische ondersteuning op maat geselecteerd.  Projectaanvragen kunnen ingediend worden tot 23 mei. 
Meer info: https://c.ramboll.com/local-support-new-european-bauhaus?utm_source=newsletter&utm_medium=advocacy&utm_campaign=news1

Eerste oproep Interreg North West Europe 


Het Interregprogramma North West Europe heeft haar eerste oproep gelanceerd. Interreg North West Europe biedt ondersteuning aan transnationale projecten, onder meer in de domeinen van energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en circulaire economie. De deadline voor de indiening van projecten is 15 juni. De indiening van de aanvraag gebeurt in twee fases, waarbij er in de eerste fase een lichtere versie en in de tweede fase een compleet voorstel moet ingediend worden. 
Voor meer informatie over Interreg North West Europe kan u terecht bij Vlaams contactpunt Mathias Verhegge (matthias.verhegge@vlaio.be) of de dienst Europa van uw provincie.  

Voor meer info over alle bovenstaande subsidieoproepen kan u ook terecht bij Netwerk Klimaat: leen.vandermeeren@vvsg.be

 

Leen Van der Meeren