Gault & Millau erkenning
directie en keukenmedewerkers Zorgbedrijf Harelbeke ontvangen Gault & Millau erkenning

Auteur:

Gepubliceerd op: 31-01-2024

Publieke woonzorgcentra krijgen een erkenning. Ze krijgen die voor hun grootkeukens. Het is Gault&Millau dat de prijzen uitreikt deze keer. De erkenning komt er na een grondige audit op tal van aspecten. Het veroorzaakt alvast heel wat positieve effecten bij bestuur, directie, medewerkers en bewoners.

Woonzorgcentrum (WZC) Elckerlyc te Wevelgem en WZC De Vlinder en Ceder aan de Leie (beiden Zorgbedrijf Harelbeke) behalen een erkenning voor hun grootkeukens. De erkenning is uitgereikt door Gault&Millau; na een doorlichting met geplande en onaangekondigde plaatsbezoeken door een gerenommeerde recensent.

Beleving staat centraal

In WZC Elckerlyc horen we heel wat enthousiaste reacties. De algemeen directeur van het WZC, Sylvie Desmet, benadrukt dat het gaat om aspecten die in andere doorlichtingen van keukens minder aan de oppervlakte komen. Het gaat bijvoorbeeld over beleving bij de bewoners zelf, zoals keuze voor producten volgens seizoen, aantrekkelijke presentatie van de maaltijden, combinatie van producten. Ook een rustige omgeving tijdens het eten zelf, en de aanwezigheid van assistentie bij de maaltijden zitten mee in het vizier van de beoordeling. Sylvie gaf hierover tekst en uitleg aan de regionale WTV.

Fiere teams

Deze erkenning zorgt in Harelbeke voor evenveel fierheid bij de ploeg die instaat voor de catering en bij de directie. Algemeen directeur Gerdy Haes bij Zorgbedrijf Harelbeke: “We zijn allemaal apetrots. We kregen een strenge audit die verder gingen dan administratieve zaken opvragen. Het was letterlijk horen, zien, voelen en proeven; om het in cateringtermen te zeggen. Het is fijn dat we op deze manier onze medewerkers in de schijnwerpers te kunnen plaatsen; collega's die anders zelden op de voorgrond komen.” Bij Zorgbedrijf Harelbeke koken ze voor de bewoners van de 2 woonzorgcentra, de dienstencentra en ook een maaltijddienst aan huis. De erkenning heeft enkel betrekking op de woonzorgcentra.

Tijd voor een feestje

"De officiële ontvangst van het certificaat door een afvaardiging van de keukenmedewerkers vond reeds plaats. In Wevelgem hielden de keukenmedewerkers een feestje. De medewerkers én de bewoners in Harelbeke doen dat binnenkort. "En daarbij horen uiteraard drankjes ... en hapjes bij", zo zegt Gerdy nog. Voeding is en blijft vooral een sociaal gebeuren, zo blijkt opnieuw. En successen mogen we vieren.

Deze erkenning van Gault@Milllau krijgen in totaal negen woonzorgcentra, waaronder dus drie in de publieke sector. Het gaat om een initiatief van grootkeukencateraar Aramark. Deze erkenning is bovenop de vergunning voor grootkeukens die het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen uitreikt en bovenop het kwaliteitslabel “smiley” voor voeding en hygiëne, dat heel wat woonzorgcentra bezitten.

Mike Deschamps