windmolens in bewolkt weer

Auteur:

Gepubliceerd op: 03-10-2023

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is op zoek naar projecten die zich richten op een versnelde toename van hernieuwbare energie in Vlaanderen.

De nadruk ligt voornamelijk op innovatieve piloot- en demonstratieprojecten, met speciale aandacht voor investeringsprojecten. Hoewel ondersteunende werkzaamheden bij de ontwikkeling en exploitatie van infrastructuur niet worden uitgesloten, moeten ze wel beperkt blijven. Uitsluitend operationele projecten komen niet in aanmerking voor deze oproep.

Bovendien dienen deze projecten aanvullend te zijn op bestaande steunregelingen, zoals de Ecologiepremie en de oproepen voor groene warmte, restwarmte en energie-efficiënte stadsverwarming.

Acties die in aanmerkingen komen zijn:

  • Testcases en pilootprojecten op vlak van hernieuwbare energie die hun potentieel hebben bewezen in eerdere kleinschaligere projecten 
  • Projecten waarbij hun potentieel theoretisch werd aangetoond, maar nog niet in de praktijk
  • De aanleg van warmtenetten tussen hernieuwbare energiebronnen en warmtevragers
  • Projecten die de recuperatie van restwarmte mogelijk maken
  • Circulaire hernieuwbare energie

Projectvoorstellen kunnen tot vrijdag 9 februari ingediend worden via het EFRO E-loket. Bij deze oproepronde wordt gewerkt met verplichte vooraanmeldingen, die kunnen ingediend worden tot vrijdag 17 november.

Voor deze oproep is een budget van € 5 miljoen beschikbaar. Uitgebreide informatie over de oproep is te vinden op de website van VLAIO.

Op woensdag 11 oktober organiseert VLAIO een infosessie in Brussel. Tijdens deze sessie worden de verschillende oproepen uitgelegd en krijg je de kans om vragen te stellen.

 

 

Leen Van der Meeren