Auteur:

Gepubliceerd op: 24-11-2023

De Klapstand (Dendermonde) en het Dorpspunt Massenhoven (Zandhoven) zijn bekroond met een Matexi Award voor respectievelijk meest verbindende en groenste buurtinitiatief van een (boven) lokaal bestuur. 

Buurtontwikkelaar Matexi heeft op donderdagavond 23 november '23 zijn jaarlijkse Matexi Award uitgereikt aan de meest groene en verbindende buurtinitiatieven van België. In aanwezigheid van vicepremier Vincent Van Peteghem ontvingen 4 verbindende of groene buurtprojecten de juryprijs en een cheque ter ondersteuning van hun werking.

Bijna 160 projecten uit heel België namen deel aan deze achtste editie – een record. Daarvan haalden uiteindelijk 30 buurtinitiatieven de shortlist voor een award, gelijk verdeeld tussen initiatieven van openbare besturen en van particulieren. De vakjury koos uit beide groepen telkens een winnaar in de categorieën “Meest verbindende buurtinitiatief” en “Groenste buurtinitiatief”. Elke prijs is goed voor een bedrag van € 3.000.

De juryprijzen werden toegekend aan de volgende projecten:

Juryprijs voor meest verbindende buurtinitiatief van een (boven)lokaal bestuur

De Klapstand (Dendermonde), een project dat de eenzaamheid bestrijdt dankzij een buurtbabbel (‘klapke’ in het dialect) met gratis koffie aan een rondreizende stand, die inwoners meteen ook tot bij de juiste antwoorden op hun vragen brengt.

Juryprijs voor meest verbindende particuliere buurtinitiatief

De Gratis Winkel (Anderlecht), een tijdelijke weggeefwinkel in een voormalige autowerkplaats, waar sociale duurzaamheid centraal staat en waar elke donateur een persoonlijke boodschap toevoegt aan de weggegeven spullen.

Juryprijs voor groenste buurtinitiatief van een (boven)lokaal bestuur

Dorpspunt Massenhoven (Zandhoven), een sociale hub met aandacht voor ecologie: inwoners ontdekken er niet alleen info en diensten, maar ook een manier van eten die natuur, gezondheid en lokale landbouw ten goede komt.

Juryprijs voor groenste particuliere buurtinitiatief

Less Beton asbl (Brussel), een project waarbij buurtbewoners samen de publieke ruimte ontharden en zo de klimaatverandering bestrijden en tegelijkertijd meer ontmoetingsplaatsen creëren.

Het grote publiek riep de volgende projecten uit als winnaars van de publieksprijs:

Publieksprijs bij de projecten van lokale besturen

Wensen voor alle mensen (Waasland), een project waarbij inwoners warme wensen versturen naar buren via wenskaartjes die ze in speciaal voorziene brievenbussen kunnen deponeren. 

Publieksprijs bij de projecten van particulieren

Geveltjes met zuurstof (Gent): inwoner Mo legt in de buurt geveltuintjes aan die het straatbeeld opfleuren, en letterlijk en figuurlijk zuurstof geven aan de buurt.

Van harte proficiat aan alle 30 laureaten! Hier bekijk je de 30 genomineerde buurtinitiatieven. 

Katrien Gordts