Auteur:

Gepubliceerd op: 07-03-2024

Op 28 februari keurde het Vlaams parlement het wijzigingsdecreet rond de organisatie van de eerstelijnszorg goed. De aanpassing binnen het decreet ligt in lijn met het regeerakkoord waarbij de focus ligt op doelgerichte, kwaliteitsvolle en geïntegreerde zorg.

Het begrippenkader rond doelgerichte en geïntegreerde zorg is verder verfijnd. Een belangrijke verandering is de implementatie van zorg- en ondersteuningsteams, die in samenwerking met de persoon in kwestie en zijn of haar mantelzorgers een zorgplan opstellen. Daarnaast omvat de wijziging van het decreet ook bepalingen met betrekking tot digitale gegevensverwerking net als het meer slagkrachtig maken van de zorgraden.

Het wijzigingsdecreet vormt het kader voor verdere actie. Concrete uitwerkingen zullen volgen in de vorm van twee besluiten van de Vlaamse regering. Deze besluiten zullen de versterking van de zorgraden en de organisatie van zorg voor personen met een zorg- en ondersteuningsnood verder specificeren. Momenteel wacht de Vlaamse regering op het advies van de Raad van State met betrekking tot deze besluiten.

Elke Verlinden