Auteur:

Gepubliceerd op: 27-10-2021

Vanaf 1 januari 2022 is het EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD) verplicht voor appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden.  

Ondanks het feit dat deze datum nakend is, stelt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) vast dat nog maar een minderheid van de appartementsgebouwen met deze regel in orde zijn.

Er zijn naar schatting ongeveer 30.000 grote appartementsgebouwen. Eind september bleken nog maar 6.000 EPC GD ingediend, voor alle types appartementsgebouwen, ook zij die minder dan 15 wooneenheden tellen. Er moeten dus nog minstens 24.000 EPC GD opgemaakt of ingediend worden in de komende 2 maanden.

Appartementsgebouwen spelen een belangrijke rol in de aanpak van collectieve renovatie, waar de Vlaamse en lokale overheden zullen moeten op inzetten om hun klimaatdoelstellingen te bereiken. De opmaak van een EPC gemeenschappelijke delen kan een eerste stap zijn in de bewustwording rond energie en de mogelijkheden rond energiebesparing van appartementsbewoners, -eigenaars, Verenigingen van Mede-Eigenaars, syndici,… Het is dus belangrijk dat zo’n verplichting ernstig genomen wordt.

Je kan als lokaal bestuur helpen om de doelgroep te sensibiliseren om deze wettelijke verplichting na te leven. Alle info is hier terug te vinden: https://www.energiesparen.be/epc-van-de-gemeenschappelijke-delen

Ben je als lokaal bestuur (gemeente of OCMW) ook huurder of (mede-)eigenaar van een appartementsgebouw, zorg uiteraard dat je zelf ook in orde bent.

Als bij controle blijkt dat er geen EPC van de gemeenschappelijke delen aanwezig is, kan de eigenaar van het appartementsgebouw of de vereniging van mede-eigenaars (VME) een boete krijgen van minstens 500 euro. De boete kan oplopen tot 5000 euro.  

Dit knelpunt werd aangekaart in de berichtgeving van VEKA de voorbije maanden  Alle informatie over de timing voor de kleinere appartementsgebouwen, de nodige stappen en een lijst van erkende energiedeskundigen kan je terugvinden in deze nieuwsbrief van VEKA. De situatie werd nogmaals aangekaart in deze nieuwsbrief van 27/10, aangezien er de voorbije maand slechts 1.000 EPC GD's bijkwamen, voor alle groottes appartementsgebouwen.

Kris Moonen