Bokaal met muntjes in bovenaanzicht

Auteur:

Gepubliceerd op: 28-09-2023

Het is vandaag de dag nog niet duidelijk hoeveel bijkomende middelen de federale overheid zal vrijmaken voor de financiering van de lokale politie in 2024. De rondzendbrief met de begrotingslijnen voor de lokale politie is nog niet beschikbaar. Hopelijk moeten de politiezones opnieuw niet wachten op de rondzendbrief tot begin december zoals vorig jaar. Want dat is rijkelijk laat als je weet dat de politieraad de politiebegroting moet vaststellen in de maand oktober.

Daarom vraagt de VVSG aan de federale regering en minister van Binnenlandse Zaken Mevrouw Verlinden in het bijzonder snel duidelijkheid over een aantal federale dotaties aan de politiezones:

  • Federale dotaties in 2024
  • Federale dotaties NAVAP in 2024
  • Federale dotaties ter uitvoering van sectoraal akkoord 2018 en 2022 in 2024
  • Middelen verkeersveiligheidsfonds (1ste en 2de schijf) in 2024

De begroting van de politiezones heeft immers ook effect op de budgetten van de gemeenten en ook gemeentebesturen zijn nu al volop bezig met de budgettaire puzzel voor 2024 te leggen. Daarom dringt de VVSG er bij de federale regering op aan om tijdens de federale begrotingsbesprekingen rekening te houden met gemaakte beloftes en snel financiële duidelijkheid te  geven voor de gemeenten en politiezones.

Op 4 oktober worden de ontwerp-KB’s met de verschillende federale dotaties voor 2023 ter advies voorgelegd aan de Raad van burgemeesters. Hierbij ook een ontwerp-KB dat de federale dotatie 2023 aan de politiezones voor de uitvoering van het sectoraal akkoord 2022 bepaalt.

De VVSG is tevreden dat minister Verlinden haar belofte om de meerkosten van het sectoraal akkoord 2022 voor rekening neemt van de federale overheid uitvoert. Want vanaf 1 oktober wordt een eerste verhoging van de loonschalen voor het politiepersoneel doorgevoerd. Een tweede verhoging is voorzien op 1 oktober 2024 en een laatste verhoging is ten slotte voorzien op 1 oktober 2025. Hopelijk kunnen de zones op basis van de ontwerp-KB’s van 2023 een voorzichtige inschatting maken van wat ze mogen verwachten voor 2024.

Koen Van Heddeghem