Auteur:

Gepubliceerd op: 29-11-2022

De Kruispuntbank van Ondernemingen, kortweg KBO, is dé authentieke gegevensbron voor ondernemersgegevens.  Deze gegevens staan ter beschikking van verschillende overheden, waaronder de lokale besturen. 

Daarbij zijn twee fundamentele zaken van belang: allereerst een vlotte toegang tot de data. Zo organiseert de VVSG al jaren, in samenwerking met de KBO-beheersdienst van de FOD Economie, praktijkgerichte opleidingen over KBO Select voor ambtenaren economie.  Opdat zij vlot hun weg vinden naar de (lijsten van) juiste ondernemersdata.

Daarnaast moeten de beschikbare data ook van goede kwaliteit zijn. De KBO-beheersdienst zet al langer in op het wegwerken van een hardnekkige dataruis: verouderde gegevens, foute informatie, dubbele data, …  Dit leidde al tot aanzienlijke verbeteringen, maar er blijft werk aan de winkel.  

Om haar toekomstige inspanningen maximaal te richten op de meest benodigde verbeteringen, peilde de FOD Economie naar de bezorgheden en verwachtingen van de gebruikers. Daaraan gekoppeld organiseerde het interviews met verschillende belanghebbenden, waaronder de VVSG.  

Wij legden daarbij sterk de nadruk op het belang van correcte contactgegevens in de KBO, en dan vooral de e-mailadressen. Ondernemingen verwachten (terecht) dat ook gemeenten mee zijn op het vlak van digitale dienstverlening en communicatie. De wetgever is echter terughoudend om ondernemingen te verplichten om het veld ‘e-mailadres’ in te vullen. Dit vormt een grote rem op een vlotte digitale interactie tussen gemeenten en ondernemers.

We zijn blij dat we niet de enigen zijn die hier belang aan hechten. Ook andere organisaties en vooral veel gebruikers vinden dat de beschikbaarheid van juiste contactgegevens een prioriteit moet zijn als het gaat over het verbeteren van de datakwaliteit. In onderstaande tabel vind je de uiteindelijke prioriteitenlijst die voortvloeide uit de enquête.

Bron: Kruispuntbank van Ondernemingen. Prioritaire kwaliteitsbehoeften. FOD Economie, 2022.

Meer info vind je op de webpagina datakwaliteit FOD Economie, met o.m. de verschillende rapporten: Kwantitatieve enquête KBO, Interviews (VVSG komt aan bod vanaf p. 11) en Prioritaire kwaliteitsbehoeften.

Nog vragen? Richt je tot economie@vvsg.be.

Bart Palmaers