Auteur:

Gepubliceerd op: 10-11-2022

Wat is de beste manier om je collega’s, politici, gebouwbeheerders, etc. ervan te overtuigen dat een technologie echt werkt? Door deze in ‘real life’ aan het werk te zien natuurlijk!  

Op bezoek in Antwerpen en Mortsel

Op maandag 14 november wordt iedereen met interesse in de lokale warmtetransitie uitgenodigd in het Antwerpse provinciehuis voor een aantal boeiende workshops. We krijgen er zicht op hoe de stad Mechelen haar burgers ondersteunt m.b.t. betaalbaar en duurzaam wonen. Renoseec vzw legt vervolgens uit hoe ze in Brugge werken aan een collectief renovatieproject. Daarna stelt Esther Biermans van de provincie Antwerpen de werking van het Platform Energiemakelaar voor. En tot maakt Sophie Loots van ZuidtrAnt cv de brug naar het werkbezoek en gaat ze dieper in op de kansen van een coöperatieve aanpak bij de uitrol van een warmtenet.  

Na de lunch worden we door energiecoöperatie ZuidtrAnt-W op sleeptouw genomen voor een plaatsbezoek aan het coöperatieve warmtenetproject ‘Warmte Verzilverd’ in Mortsel.

 

Verslag van het werkbezoek in Leuven

Op 27 oktober kregen een 25-tal deelnemers van diverse pluimage (werkzaam bij lokale besturen, maar ook bij provincies, energiecoöperaties, bedrijven, etc.) een reeks interessante workshops voorgeschoteld in Leuven. Nadien was het tijd om in de praktijk te duiken en trokken ze op plaatsbezoek in de binnenstad.

In het voormiddag deel stelde zowel de stad Brugge, de stad Leuven als de stad Mechelen hun warmtestrategie voor. Door Atelier Horizon werd er ingezoomd op de klimaatwijk Mechelse vesten. Vervolgens bracht Extraqt een inleiding in de boeiende wereld van de aquathermie, gevolgd door een zicht het potentieel van deze technologie voor de gemeenten en steden in Vlaanderen.

Na de netwerklunch trokken we naar hartje Leuven voor een rondleiding op het Janseniushof, waar Erik Van Hoof van projectontwikkelaar Resiterra de focus legde op het collectieve verwarmingssysteem met thermische regeneratie m.b.v. het Dijlewater. Tot slot nam Stijn De Jonge van Extraqt ons mee naar de Dijlemolens, waar er gewerkt wordt aan een verwarmingssysteem voor de gebouwen door middel van aquathermie uit - ook hier weer - de Dijle.
 

De organisatie van deze reeks workshops en werkbezoeken is in handen van het VVSG Netwerk Klimaat in samenwerking met de SHIFFT*-partners stad Mechelen en stad Brugge.
*SHIFFT is een Europees project met partners uit Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk. Vlaamse partners zijn Stad Brugge, Stad Mechelen en de huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen. Het project verkent welke rol steden en gemeenten kunnen spelen bij de uitrol van fossielvrije verwarmingstechnologieën zoals warmtepompen en warmtenetten.  

Gawein Van Daele