Auteur:

Gepubliceerd op: 07-02-2024

VVSG en gemeente Heusden-Zolder slaan de handen in elkaar en organiseren op 2 mei 2024 VVSG Klimaatdag. We zijn die dag te gast op de voormalige mijnsite bij eventlocatie Watt 17 en cultureel centrum Muze: een knappe erfgoedsite met meer dan genoeg ruimte om alle mandatarissen, medewerkers van lokale besturen en andere stakeholders te ontvangen.

 

Ambities voor komende legislatuur 

De energie- en klimaattransitie vormt vandaag één van de grootste maatschappelijke uitdagingen en lokale besturen spelen hier een sleutelrol in, zowel als voorbeeld voor burgers en bedrijven als wat hun eigen patrimonium betreft. VVSG Klimaatdag heeft tot doel inspirerende voorbeelden en praktische kennis samen te brengen en zo lokale besturen kracht bij te zetten ter realisatie van de engagementen uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact en de Burgemeestersconvenanten. De ambities voor volgende legislatuur staan dan ook centraal tijdens deze editie.  

 

Symbolische locatie voor een fossielvrije toekomst 

Naast de inhoud is ook de locatie waar Klimaatdag doorgaat belangrijk. Deze editie treedt gemeente Heusden-Zolder op als gastgemeente, een keuze waar VVSG enthousiast over is. Heusden-Zolder toont aan dat het ook als niet-centrumstad mogelijk is een ambitieus klimaatbeleid te voeren en neemt ons tijdens de werkbezoeken van Klimaatdag mee naar heel wat lokale praktijkvoorbeelden. Bovendien heeft Watt17 tot streefdoel om klimaatneutraal te zijn tegen 2025. Samen met de reconversie van de voormalige mijnsite een mooi symbool voor de fossielvrije toekomst waarvoor we op Klimaatdag de handen in elkaar slaan! 

 

Belang van andere actoren 

Steden, gemeenten en intercommunales kunnen heel wat leren van elkaar, maar ook andere actoren dragen hun steentje bij. Daarom bieden we tijdens Klimaatdag opnieuw een standenmarkt aan waarop verschillende organisaties (profit en non-profit) hun aanbod voor lokale besturen kenbaar maken. Om zeker te zijn dat er een goede match is tussen beide partijen vragen we aan standhouders om te voldoen aan enkele voorwaarden, die je kan nalezen in onze infobrochure

Heeft jouw organisatie een interessant aanbod voor lokale besturen m.b.t klimaat? Dan ben je zeker en vast welkom op onze standenmarkt. Je kan de infobrochure raadplegen en jouw interesse bekendmaken via ons online aanvraagformulier

Tenslotte kan je tijdens een aantal rondetafels ook in gesprek gaan met VVSG-partners als Fluvius, Elia, Belfius, Proximus, Matexi en Ethias. Zo kom je meer te weten over het aanbod dat zij hebben om de klimaatuitdagingen aan te pakken. 

 

Samen tonen we de kracht van steden en gemeenten 

Wil je graag weten hoe je jouw eigen lokale klimaatbeleid kan versterken en meer leren van collega’s? Zet 2 mei 2024 dan met stip in jouw agenda en schrijf je in voor VVSG Klimaatdag via de inschrijvingswebsite.   

Anneleen Tilburgh