Auteur:

Gepubliceerd op: 03-10-2023

Tijdens de Inspiratiedag Zorg in een uitverkochte Hal 5 te Leuven, is Casa Clementina bekroond met de felbegeerde Zorg In Actie-award (ZIA-award). Deze prijs erkent uitzonderlijke en innovatieve initiatieven binnen het Vlaamse zorglandschap en is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Casa Clementina is een inloophuis te Leuven voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Cliënten kunnen er op elk moment van de dag binnenwandelen voor een oprechte babbel, een culinaire moment, of bijvoorbeeld een deelname aan creatieve of muzikale activiteiten. De kern ligt in de huiselijke, warme en ongedwongen sfeer. Dit initiatief is een innovatieve benadering binnen de collectieve gezinszorg voor cliënten met een psychische kwetsbaarheid, waarbij deelnemers veerkrachtiger worden door hun actieve betrokkenheid. Casa Clementina is ook een levensbestendige kijkwoning met kleine of grote aanpassingen, en handige hulpmiddelen om mensen zo lang als mogelijk thuis te laten wonen.

Een onafhankelijke jury selecteerde uit talloze inzendingen vier bijzondere finalisten. Naast Casa Clementina kregen “Compassionate Community” te Brugge voor omgaan met rouw en verlies, het verwonderpad van Zorgband Leie en Schelde, en de open sollicitatiedagen van Zorgbedrijf Rivierenland een eervolle nominatie.

Saïda Sakali van de Koning Boudewijnstichting benadrukte dat de jury dit jaar heel wat hartverwarmende en verbindende inzendingen mocht beoordelen. Daarnaast prees ze de cruciale rol van de lokale besturen in de verdere ontwikkeling van zorg in onze buurten. Vlaams zorgambassadeur Candice De Windt overhandigde de welverdiende ZIA-award aan de supertrotse aanwezigen van Casa Clementina. Het feit dat de stad Leuven en Zorg Leuven als gaststad en partner fungeerden voor de organisatie van deze editie van de inspiratiedag was louter toeval, gezien de aanwezigen beslissen wie met de ZIA-award huiswaarts mocht keren.

De Inspiratiedag Zorg verwelkomde zo'n 300 toegewijde medewerkers uit de zorgsector. Het centrale thema in deze editie was "ontdek je buurt”. De dag bood een podium voor innovatieve werkbezoeken, inspiratie en netwerking. Het doet initiatiefnemers nadenken over oplossingen voor huidige en toekomstige uitdagingen in zorg en de complexe samenleving.

Mike Deschamps