Auteur:

Gepubliceerd op: 12-05-2022

Een groot brandweerkonvooi is op 5 mei vertrokken vanuit Pelt naar de Pools-Oekraïense grens, met materieel dat bestemd is voor brandweermannen en -vrouwen in Oekraïne. Vanuit heel Vlaanderen schonken hulpverleningszones tweedehands en nieuw materieel.

"Met Netwerk Brandweer, het samenwerkingsverband van de 20 Vlaamse hulpverleningszones, hebben we een oproep gedaan en heel wat spullen kunnen verzamelen", legt brandweerman Niels Bouwens uit. In kolonne vertrok een lange rij logistieke voertuigen, brandweerwagens en ook ambulances, volgeladen met spullen. Bouwens: "Zo hebben we nu 300 brandweerpakken en ook heel wat helmen, laarzen... 

"Oekraïne heeft een officiële vraag gesteld waarin de meest urgente noden waren opgelijst. Onder meer ambulances, brandweerwagens en kogelvrije vesten. De kogelvrije vesten zijn geschonken door Defensie, en deze vesten nemen we mee. De wagens laten we achter bij onze Oekraïense collega's", vertelt Bouwens. "Het materieel dat we sturen komt uit heel Vlaanderen en is ook gecontroleerd op werking en veiligheid. Sommige zaken zijn tweedehands, maar nog in orde en andere dingen zijn dan weer volledig nieuw maar ongebruikt, bijvoorbeeld door de aankoop van nieuwere types".

Het brandweerkonvooi vertrekt met 12 chauffeurs tot aan de Pools-Oekraïense grens, naar een hub waar humanitaire hulpgoederen worden verzameld. Onderweg sloot een Duitse brandweerkolonne aan en samen reden ze naar de grens. Van daaruit wordt alles naar de eindbestemmingen in Oekraïne gebracht. Het is de bedoeling om over twee dagen aan te komen. 

 

 

Cathy De Schryver