Auteur:

Gepubliceerd op: 14-09-2022

Op 5 september kregen alle archieven in Vlaanderen een uitnodiging om deel te nemen aan een uitgebreide bevraging.  De vragenlijst gaat in op verschillende onderdelen van de werking van het archief en richt zich tot de volledige archiefsector, dus ook tot alle 300 steden en gemeenten. Denk hierbij aan elementen zoals het profiel van de medewerkers en de vrijwilligers. Daarnaast zijn er vragen die peilen naar het beheer van de collectie, de stand van de digitalisering, de publiekswerking enzovoort. Deze algemene bevraging van de professionele archiefsector is een samenwerking tussen FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed; Archiefpunt, het netwerk van landelijke en private archieven Archiefpunt en VVBAD, de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie. Het is de bedoeling om via de verzamelde informatie en cijfers een beter beeld te kunnen krijgen van de sector. Wat zijn de sterktes en aan welke thema’s moeten ondersteuners zoals FARO of belangenbehartigers zoals de VVBAD de komende jaren meer aandacht besteden? Het is de bedoeling om de oefening vijfjaarlijks te herhalen zodat ook evoluties in kaart worden gebracht.

De bevraging gebeurt via het online surveyplatform Qualtrics en loopt nog tot 25 september. Heel wat organisaties die als professionele archiefinstelling geregistreerd staan bij FARO, Archiefpunt of de VVBAD ontvingen al een unieke link. 

Zijn jullie ook een professionele archiefinstelling en willen jullie een compleet overzicht van jullie werking, maar ontvingen jullie nog geen persoonlijke link? Contacteer FARO: alexander.vanderstichele@faro.be  

Rondleiding depot Stadsarchief Leuven. Erfgoedcel Leuven, foto Jan Crab

Lieselot Decalf