Auteur:

Gepubliceerd op: 09-02-2024

In maart 2022 lanceerde de overheid voor de allereerste keer zelf een oproep aan de brede bevolking om gastgezin te worden voor Oekraïense vluchtelingen. Veel gezinnen in Vlaanderen gaven zich op om deze uitdaging aan te gaan. Geen evidente opdracht, want velen onder hen startten hiermee zonder vorming of zonder enige achtergrond over mensen op de vlucht.  

Intussen zijn we bijna twee jaar later. Vluchtelingenwerk Vlaanderen werkt aan een uitgave waarin ze de kennis en ervaring van geëngageerde burgers (gastgezinnen en vrijwilligers), lokale en regionale besturen en academici willen meenemen in handvaten voor de toekomst. Wat kunnen we leren uit de voorbije twee jaar en wat is belangrijk om mee te nemen naar de toekomst?  

Met jullie input gaat Vluchtelingenwerk dan aan de slag. Doel is om een advies te formuleren dat ervoor zorgt dat mensen weten hoe het in de praktijk is om gastgezin te zijn en hoe dit best omkaderd kan worden. 

De vragen zijn bewust breed geformuleerd. Elke input is nuttig en wordt vertrouwelijk behandeld. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten. Deadline is 28 februari. 

Ik vul de bevraging in

 

Fabienne Crauwels